Türkiye’de, mimarlık alanındaki en iyi diploma projelerini seçmek üzere, Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı ve Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) işbirliğiyle 1996 yılından bu yana düzenlenen Archiprix – TÜRKİYE'ye, bu yıl 30 üniversiteden 124 proje katıldı.
2013 Archiprix – TÜRKİYE yarışmanın jürisinde, Seranit Grubu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba, Doç. Dr. Esin Boyacıoğlu, Y. Mimar Hatice Üsküdar Özer, Y. Mimar Ekin Çoban Turhan, Sürdürülebilirlik Danışmanı Y. Mimar Mert Ayaroğlu ve (hMa) mimarlık ofisinin kurucu ortağı Victoria Meyers yer alıyordu.
Türkiye’deki tüm mimarlık okullarını ortak bir platformda buluşturarak, yapıcı bir rekabet ortamı yaratmayı ve mimar adaylarının ufkunu genişletmeyi hedefleyen Archiprix-TÜRKİYE yarışmasının ödüllerine, 2012 yılından bu yana ana sponsorluğunu üstlenen Serra’nın desteğiyle, Serra Özel Ödülü ve Tasarım Kültürü Deneyimleri: Hollanda Mimari Gezisi de eklendi.
Victoria Meyers’in "Architecture and the Natural Research Lab: Light/Sound/Wind: Biogenesis” başlıklı konferansıyla başlayan ödül töreni gecesinin açılışını ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Lale Özgenel yaptı. Özgenel, Archiprix 2013 jürisinin kadın ağırlıklı oluşumuna değindi. Bu yarışmanın okulların derecelendirildiği bir yarışma olmadığına dikkat çeken Özgenel yarışmayla okulların mimarlık eğitimine olan katkısını daha fazla paylaşıma açtığına işaret etti. Lale Özgenel’in ardından Seranit Yapı Grubu markası Serra'nın Satış Direktörü Kemal Katlandur ve YEM Etkinlikler Grup Yönetmeni Mimar Banu Uçak söz aldılar.
"Gelecek hepimiz için aydınlık görünüyor"
Konuşmasına “Burada olmak ve yarışmaya katılan bütün öğrencileri görebilmek benim için bir onur” sözleriyle başlayan Victoria Meyers “Gelecek hepimiz için aydınlık görünüyor” dedi. Konferansın ardından kolokyuma geçildi.
Yarışmada ödül alan projeler ve proje sahipleri şöyle:
ODTÜ’den (8 proje numarasıyla ile katılan) Murat Aydınoğlu “Solunum yolları: İstanbul’da kültürel bir park” projesiyle birincilikle ödüllendirildi. İkincilik ödülü, (19 proje numarasıyla katılan) İTÜ’den Pınar Erpınar’ın “Sanayi Mahallesi’nde Spor Külliyesi” projesine verildi. Üçüncülük ödülüne Bahçeşehir Üniversitesi’nden Ferruh Barış Türe, (106 proje numarasıyla katıldığı) “Beşiktaş’ta Üniversiteye ek Eğitim ve Kültür Binası” projesiyle değer görüldü.
Eşdeğer olmayan mansiyonlara değer görülen proje ve sahipleri şöyle sıralanıyor:
Birinci Mansiyon: İTÜ’den Tuğçe Aklaş (79 proje numaralı) Commun/ication-Açıkkent
İkinci Mansiyon: Selçuk Üniversitesi’nden Toprak Yasin Ertaş (81proje numaralı) Kapadokya Kent Müzesi ve Kültür Merkezi
Üçüncü Mansiyon: ODTÜ’den Samet Mor (30 proje numaralı) learning from mies van der rohe (mies’ten öğrenmek)
Yarışmada ayrıca Sürdürülebilirlik Ödülü ve Hollanda’ya Mimari bir Gezi olan Serra Özel Ödülü de sahiplerine verildi. Commun/ication-Açıkkent projesiyle birinci mansiyona değer görülen Tuğçe Aklaş Sürdürülebilirlik Ödülü’nü de alırken Serra Özel Ödülü’ne İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (47 proje numaralı) “Han” projesiyle Nebahat Mine Tunca değer görüldü.
Ödül töreninin ardından gece sergi açılışı ve takip eden kokteylle sonlandı.
Jüri raporu için tıklayınız.