1520 Yıl Sonra Yeniden Gün Yüzüne Çıktı



Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek,Laodikya Antik Kenti’ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarında yaklaşık 1520 yıl önceki depremde yıkılanı belirlenen sütunlu galeri ortaya çıkartıldığını açıkladı.

Şimşek’in verdiği bilgiye göre yılın 12 ayı kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdüren ekip, Laodikya Kilisesi, Kutsal Agora, Güney Portik ve Doğu Havuzu, İmparator Septimius Severus Anıtsal Çeşmesi’nde de süren kazı çalışmaların özellikle dikdörtgen olarak konumlanmış ve 35 bin metre karelik alana sahip Kuzey Kutsal Agora'da yoğunlaştı. Dört yanı sütunlu galerilerle çevrilmiş agorada Zeus Tapınağı ile Dokuma Tanrıçası Atena'nın Tapınağı yer alıyor.

Kent terk edilmiş

Şimşek, kazı çalışmaları sırasında Güney Batı aksında toprağın 7 metre altında kalmış sütunlu bir galerinin tespit edildiğini ve çalışmaların bu yönde yoğunlaştığını bildirdi: "Elde ettiğimiz veriler sütunlu galerinin M.S. 494 yılındaki büyük depremle yıkıldığını ortaya koyuyor. Burası yıkıldıktan sonra kent büyük ölçüde terk edilmiş. Özellikle de rüzgar ve buna bağlı olarak toz dolgusu onun arkasından da kil tortuları kalıntıların toprak altında kalmasını ve tepe oluşmasını sağlamış. Kazı çalışmalarımız 1520 yılda kat kat tabakalaşmanın nasıl oluştuğunu görmemizi sağladı. Laodikya antik dönemde büyük metropol, ticaret, kültür ve sanat kenti. Böyle zengin bir kentte Anadolu'nun en büyük kutsal alanı söz konusu. Kazılarda çıkartılan sütunların yüksekliği yaklaşık 11 metre ve ilk kez 1520 yıl sonra gün yüzüne çıkartıldı."

Kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından restorasyon için gerekli projeleri hazırlayacaklarını belirten Şimşek, sütunlu galerilerin ayağa kaldırıldığında arkeoloji açısından önemli bir alan olacağını dile getirdi. Şimşek daha sonra gazetecilere kazı alanını gezdirdi.