Ulaşım Master Planı İstanbulluların Katkılarıyla Hazırlanıyor
İstanbul’un Ulaşım Master Planı’nı hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, plana bilimsel bir temel oluşturması amacıyla 90 bin hane halkıyla anket çalışması yaparak vatandaşların ulaşımdaki davranışlarını analiz ediyor.
İstanbul’un ulaşım sorununa bilimsel bir temelde köklü çözümler üretmeyi amaçlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılının sonuna kadar Ulaşım Master Planı’nı hazırlamayı hedefliyor. Bu plana bilimsel bir temel oluşturacak “Hane Halkı Ulaşım Anketi” İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’nin (İMP) Tepebaşı’ndaki binasında düzenlenen basın toplantısına Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan ve İMP Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kaptan da katıldı.
Başkan Topbaş; “İstanbul’un ulaşım MR’ını çekeceğiz…”
Basın toplantısında Ulaşım Master Planı ile ilgili yürütülen modelleme çalışması hakkında bilgiler veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ulaşım Master Planı’na veri oluşturmak amacıyla 90 bin hane ile anket çalışması yapılarak İstanbulluların kent içindeki trafik kullanım davranışlarının analiz edileceğini açıkladı.
Ulaşım yatırımlarına bütçeden büyük kaynak ayrıldığını, bu nedenle yapılacak yanlış bir yatırımın geriye dönüşü olmayan sonuçlara yol açtığını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, 1997’de yapılan plan çalışmasının yeterli olmaması ve 1999 depremi sonucu arazi kullanım haritalarının yeniden çıkarılması nedeniyle yeniden Ulaşım Master Planı çalışması başlattıklarını söyledi.
Kentin ulaşım sorununu çözecek master planı hazırlamak için Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile işbirliği yaptıklarını ifade eden Başkan Topbaş, çalışmanın 2 aşamalı yürütüleceğini dile getirdi. Birinci aşamanın “Ulaşım Ana Planı Analitik Etüd ve Model Kalibrasyonunu” çalışmasının oluşturduğunu, Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı şirketlerinden BİMTAŞ tarafından yürütülecek bu çalışmanın IMP’de başladığını kaydetti.
İkinci aşamada da JICA ile Ulaşım Master Planı’nın tamamlanacağını ifade eden Topbaş, şöyle konuştu; “Ulaşım Master Planı’nda kentin ana ulaşım ağının hangi noktalarda olması, kent ulaşımının nasıl düzenlenmesi gerektiği, yani raylı sistemlerin nerede ne kadar yapılması, yeni aksların belirlenmesi, her türlü karayolu ulaşım sistemlerinin modelize edilmesi, gibi öngörüler yer alacak. Trafik yönetim ve denetimi nasıl olacak ve şehirdeki lojistik sistemler nasıl olacak. Bütün bunlara ilişkin karar çıkacak.”
Ulaşım Master Planı’nı hazırlarken en doğru kararı verebilmek için kent içinde yaşayan insanların ulaşımlarını nasıl sağladıkları ve şehri nasıl kullandıklarına ilişkin verilere ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, bu amaçla İstanbul’da 90 bin haneyi ve yaklaşık 500 bin kişiyi kapsayacak olan “Hane Halkı Ulaşım Anketi”ni yapmaya karar verdiklerini kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı yapılacak anket çalışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi;
“İstanbul’un ulaşım sorununa köklü çözümler üretmek için Ulaşım Master Planı’nı hazırlıyoruz. Master Plan İstanbulluların yaşam tarzını ve ulaşım hareketlerini tam anlamıyla temsil etmelidir. Bu kapsamda ‘İnsanlarımız bu şehirde ulaşımı nasıl kullanıyorlar?’ bunu bilmemiz lazım. Bir bayan ve bir erkekten oluşan anketörlerimiz İstanbul’un 32 ilçesinde 90 bin haneyi ziyaret ederek vatandaşlarımızın ulaşımla ilgili sorunlarını ve önerilerini dinleyecek. Yapılacak bu çalışma İstanbulluların ulaşım alışkanlıklarından, ulaşımda tercih ettikleri araçlara kadar pek çok konuda bize fikir verecek”
Anket yıl sonunda tamamlanacak
Anket çalışmasında İstanbul’u 5 bölgeye ayırdıklarını ve her bölgenin farklı bir firmaya ihale edildiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu bölgelerin de 464 alt bölgeye ayrıldığını ve hedeflerinin tespit edilen bu noktaların hepsine gitmek olduğunu söyledi. Okullar tatil oluncaya kadar 45 bin haneye, okullar açıldıktan sonra da 45 bin haneye ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Başkan Topbaş, anket çalışmasının bu yıl sonuna kadar 90 bin anketin tamamlanmış olacağını söyledi.
Toplam 450 anketörün örnekleme sitemiyle birebir bilgisayarla tespit edilen hanelere gideceğini ve önceden Valilik ile Emniyet Müdürlüğü birimlerine bilgi verileceğini belirten Topbaş, anketörlerin özel kimlik kartları olacağını ve çalışmanın bütün aile üyelerinin evde olacağı akşam saatinde randevu sistemiyle yapılacağını kaydetti.
Kadir Topbaş, “Çalışmayla İstanbul’da 24 saat itibariyle insan hareketleri, ulaşım tercihleri ve bizden talepleri şu diyeceğiz. Bu çalışma İstanbul için hayati önem taşıyor. Bu konuda vatandaşlarımızın bize yardımcı olmasını arzu ediyorum. Bu konuda doğru bilgileri aktarırlarsa bu kentin ulaşım sorununu çözmede bu güne kadar yapılmamış ve bu çapta da düşünülmemiş bir çalışmayı ortaya koymuş olacağız. Çok ciddi bir modelleme olacak. Buradan elde edilecek verilere göre nereye hangi yolu, ne kadar, nasıl yapmamız hangi ulaşım sistemini koymamız gerektiğini tespit ederek yatırımlarımızı bu doğrultuda yapacağız. Böylece İstanbul’un en ağır sorunu olan ulaşım sorunu çözmede ciddi ve somut bir adım atmış olacağız.”
Anket çalışmalarının arazide 17 Nisan itibariyle başladığını ve Boğaziçi İnşaat Müşavirlik A.Ş (BİMTAŞ) tarafından yapılacak tüm bu çalışmanın 3.5 milyon YTL’ye, Ulaşım Master Planı’nın da 10 milyon dolara malolacağını açıklayan Topbaş, Ulaşım Master Planı’nın da 2007 yılı sonunda bitirileceğini kaydetti.
20 sorudan oluşan anket 20-25 dakika sürecek…
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı(JICA) projeye yaklaşık 5 milyon dolar yardımda bulunacağını belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan da anketle ilgili şu bilgileri verdi; “İstanbul’daki 3 milyon haneyi bilgisayar ortamında kuraya koyduk. Oradan çekiyoruz. Saat yönünde dolaşıp o hanenin çevresindeki 90 taneyi tespit ediyoruz ve rastlantısal olarak 30 tanesiyle görüşüyoruz. Bu şekilde İstanbul’da 6 bin tane nokta belirlemiş durumdayız. Anket formları İMP’de görev yapan dünyaca ünlü hocalarımız tarafından TSE’den, Devlet İstatistik Enstitüsü’nden ve Amerikan İstatistik Enstitüsü’nden alınan bilgiler doğrultusunda hazırlandı. 20 civarında sorudan oluşan anket 20-25 dakika sürecek. Anketörlerimize özellikle vurguladık. ‘Hiçbir siyasi partiyi temsil etmiyorsunuz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni ve İstanbulluları temsil ediyorsunuz’ diye.”
Araştırma kapsamında görüşülen hanelerden; hane halkı bilgileri, her bireyin toplu taşıma araçlarını kullanıp kullanmadığı, ulaşımda yaşadıkları sorunlar, ulaşıma harcadıkları süre, ulaşım için ödedikleri aylık ücret, ulaşımda kullandıkları vasıtalar, haneye ait araç olup olmadığı, ulaşım konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden beklentiler gibi konularda bilgi istenecek.