15. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması'nda Kazananlar Belli Oldu



Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğü, Türkiye İhracatçılar Meclisi iş birliği ve Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin organizatörlüğü ile 15.’si düzenlenen “Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın ödül töreni gerçekleştirildi. Bu sene 972 tasarım ile başvuruda bulunulan yarışmada 37 tasarımcı ödüllendirildi. Türkiye’nin gelecekte üreteceği, kullanacağı ve ihraç edeceği mobilyaları tasarlayan yarışmacıların, yoğun ilgisi sektörde faaliyet gösteren ve yarışmayı organize eden tüm tarafları mutlu etti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Akademisyenler ve profesyonel tasarımcılar, ön lisans-lisans öğrencileri, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin, ev, ofis, mutfak-banyo ve akıllı mobilyalar kategorilerinde başvurduğu 15. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’nın ödül töreni, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan AĞAR, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Kutlu KARAVELİOĞLU, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel BARAN, Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit ARDIÇ, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali KILIÇKAYA, Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı A. Tahsin ATA ve resmi kurum ve kuruluş temsilcileri, sektörün önden gelen isimleri ve yarışmacıların yer aldığı yaklaşık 500 kişinin katılımıyla 25 Eylül 2024 tarihinde Cermodern Ankara’da gerçekleştirildi.

“Sektörün tasarım potansiyelini gençler ortaya koyacak”
Türkiye'nin en çok başvuru olan tasarım yarışmasında geleceğin tasarımcılarına seslenen Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar şunları söyledi: “Küresel piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak zorlukların öne çıktığı bu dönemde Türkiye’nin güçlü üretim kapasitesi ve dinamik iş dünyası ile dünyadaki negatif gelişmelerden ayrıştığını görüyoruz. Merkez Bankaları’nın genişleme politikalarının, talep esnekliği yüksek bir ürün olarak mobilya ihracatımıza olumlu yansımaları olacağına inanıyoruz. Son 20 yılda ihracatını 10 kat arttırarak 4,5 milyar dolar seviyesine taşıyan mobilya, net ihracatçı sektörlerimizden biri ve sektörün küresel ihracattaki güçlü konumunu daha da sağlamlaştırmayı amaçlıyoruz.

Geçmişte geleneksel üretim yöntemleri kullanırken, bugün büyük ölçekli teknolojik üretim kapasitesiyle öne çıkan sektörün bu alandaki potansiyelini ortaya koyabilecek ana unsur genç tasarımcıların yaratıcılıkları ve yenilikçi bakış açılarıdır. Yüksek katma değere sahip ve ihraç edilebilir mobilya tasarımlarının geliştirilmesini amaçlayan bu etkinlik, gençlerin yaratıcılık potansiyelini keşfetmek için etkin bir araç. Bugüne kadar yurt dışı eğitim ve yaşam gideri desteğinden faydalanmış tasarımcı sayımız yaklaşık 300’e ulaştı. Bu yıl yurt dışı eğitime hak kazanan gençlerden de ilerleyen dönemde mobilya ihracatımıza katkı verecek çalışmalar bekliyoruz.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

“Sektöre ve yeni tasarımcı adaylarına çok güveniyorum”
Gençlerin tasarım ufkuna mobilya sektörünün olduğu kadar, tüm ihracatçı sektörlerin ihtiyacı olduğunu ifade eden TİM Başkanvekili Kutlu Karavelioğlu şunlar belirtti: “Endüstriyel anlamda bazı ürünler, ancak uygun teknolojik altyapıya sahip az sayıdaki ülkede üretilebilirler ve bunlar dünya ticaret hacminde önemli bir yer kaplarlar. Bazı mallar ise üretim yapısı gereği her yerde üretilirler ve bu tip sektörlerde ülkeler sürekli olarak birbirinden pay almaya çalışırlar. Mobilya bu iki tip sektörün tam kesişiminde yer alıyor. Pandemi öncesine kadar mobilyanın Çin için 3. büyük ihracat kalemi olması, gelişen ekonomiler için sektörün önemini ortaya koyuyor. Mobilya üretim gereçlerini üreten makine imalat sanayi adına, mobilya sektörünün rakiplerini de yakından tanıyan biri olarak bu sektöre ve sektöre tasarımcı adayı olarak dahil olan gençlerimize çok güveniyorum.”

“Yarışma gerçek rekabet koşullarının bir simülasyonu gibi”
Yarışma sürecinde gençlere uygulanabilirlik, kullanıcı güvenliği ve kalite odağında bir tasarım anlayışı kazandırmak üzere çalıştıklarının altını çizen OMKO Başkanı Tahsin Ata şunları söyledi: “Her bir tasarımın ardında yenilikçi fikirler, tutkulu çalışma ve geleceğin tasarımcılarının hayalleri yatıyor. Bu hayallerin uygulanabilir olması için de yarışmanın aşamaları, uluslararası ticarette gerçek rekabet koşullarının bir simülasyonu gibi işliyor. Tasarımcı adayları bu sayede, fikirlerini somutlaştırmak için çalışırken pazara yönelik üretim yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda tecrübe kazanıyor.

İnovasyon ve tasarımın üretim ve ihracatın kalbi olduğu anlayışı hem üretim süreçlerimizi hem de uluslararası pazarlardaki yerimizi güçlendirmede bize rehberlik etmeyi sürdürecek. Teknolojik gelişmeler ve yenilikçi tasarım yaklaşımları bünyemize katarak, sektörümüzü daha verimli, çevre dostu ve rekabetçi hale getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

Kazananlar devlet desteğiyle yurt dışında eğitim alacak
Tasarım alanında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’nda ev, ofis, mutfak-banyo ve akıllı mobilyalar kategorilerindeki tasarımlar yarıştı. Özgün ve kalite koşullarına uyumlu mobilya tasarımları yapabilen tasarımcıları mobilya sektörüne kazandırma hedefiyle düzenlenen yarışmada 647.500 TL ödül dağıtıldı. Yarışmanın kazananları, devlet desteği ile İtalya Domus Akademi ve İtalya-NABA, ABD-CCS College ve Design Founded By Politecnico Di Milano gibi yurt dışındaki eğitim kurumlarında eğitim imkanına sahip oldu.

Türkiye’de tasarım alanında katılımı en yüksek yarışmalardan biri olan Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’nda ödül sponsoru olarak Atagür Çelik, Biçer Kardeşler, Bürotime, Çamsan Ordu, Ersa Mobilya, Emo Home, Gentaş, Perfopan, Kastamonu Entegre, Lazzoni, Madeş, Mikodam, Öz-Tem Orman, Sun-Ka ve Zebrano firmaları yer aldı.

2024 Yılı 15.UMTY Ödül Alan Tasarımlar

AKILLI MOBİLYALAR

ÖN LİSANS/LİSANS ÖĞRENCİLERİ

İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: ZEKERİYA BABACAN - DREAM LAP
Gentaş Altın Ödülü: IŞIL AYGÜN, ÖMER BAHADIR TORUSDAĞ - MultiBox TeknoDepo
Perfopan Altın Ödülü: SUDE DEVECİ – ROLLIE

AKADEMİSYEN-PROFESYONEL

İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: SILA YILMAZ - ÇİTLEMBİK

EV MOBİLYALARI

ÖN LİSANS/LİSANS ÖĞRENCİLERİ

İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: ALİ TAYİP YILMAZ - PUZZLE COFFEE TABLE
Lazzoni Altın Ödülü: CEYDA DİLARA DEMİRKOL - FLIP FLAP
Kastamonu Entegre Altın Ödülü: BARIŞ ARMAN KARAKAŞ – KOMPA
Mikodam Altın Ödülü: ALİ TAYİP YILMAZ – RAIL
Zebrano Altın Ödülü: EMİNE NUR ÜSTÜNDAĞ, NURHAN AKBAŞ - GİZLİ YARDIMCI
Biçer Kardeşler Altın Ödülü: EMRE KOCAER, FARİD SAEİDİMANESH – PlayNest

AKADEMİSYEN-PROFESYONEL

İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: HÜSEYİN UZUT, NURCAN UZUT - MANTOPORT

Reklam Goruntulenme Bolumu

MUTFAK-BANYO MOBİLYALARI

ÖN LİSANS/LİSANS ÖĞRENCİLERİ

İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: HANİFE AYDOĞMUŞ, HATİCE NUR YAVUZ – YÖRÜNGE
Çamsan Ordu Altın Ödülü: ABDULLAH KARADENİZ – MOBA
Sun-Ka Altın Ödülü: ELİF BOZ – FLOWCAB
Öz-Tem Orman Altın Ödülü: BARAN BAYKARA – LOOP

AKADEMİSYEN-PROFESYONEL

İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: KAAN AŞER - OMEGA

OFİS MOBİLYALARI

ÖN LİSANS/LİSANS ÖĞRENCİLERİ

İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: OĞULCAN UZUN, DAMLASU ÖZSOY, GÜNAY KILINÇ - FLEX DESK
Atagür Altın Ödülü: MUSA EREN DERİNYAR - PANEL
Bürotime Altın Ödülü: BATUHAN ŞİNAN - TRIANGLE
Ersa Altın Ödülü: Rabia KIRTIL - BLOK
Madeş Altın Ödülü: HASAN TUNCER - LINE STAND

AKADEMİSYEN-PROFESYONEL

İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: ARDA FETHİ AKGÜN - XIIO

İLKOKUL, ORTAOKUL VE LİSE

İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: DURU NAZ ERTURAÇ - TAVŞAN MOBİLYA
Atagür Altın Ödülü: GÜNEŞ AKSAKAL, İPEK ZEYNEP OMAY - BULUTLARDA YAŞAM
Bürotime Altın Ödülü: KUTAY EKER - YAŞAM ÜÇGENİ
Çamsan Ordu Altın Ödülü: MUSTAFA ENES HARTUÇ - KİTAP KİTAPLIK
Ersa Altın Ödülü: BEREN GİRESUN - ÇOK AMAÇLI YATAK
Gentaş Altın Ödülü: DİDEM ADA TÜRK - YER KAPLAMAYAN KOLTUK
Kastamonu Entegre Altın Ödülü: ÇAĞLA ŞARMAN - PROTEUS
Lazzoni Altın Ödülü: NERİS KUŞ - KLİMALI YATAK
Madeş Altın Ödülü: KEREM AKSOY - ÇİLEK
Mikodam Altın Ödülü: KEREM KAAN KASAPOĞLU - ÇOK KULLANIŞLI ZEBRA
Emo Home Altın Ödülü: DURU ERDEM - EV MOBİLYASI
Sun-Ka Altın Ödülü: YUNUS EMRE ETİZ - OYUN MOBİLYA
Öz-Tem Orman Altın Ödülü: İBRAHİM EFE ARSLAN - ÇADIR EV
Zebrano Altın Ödülü: ECİRNUR TEKE - ÜTÜ MASALI ÇAMAŞIR VE KURUTMA MAKİNESİ DOLABI
Biçer Kardeşler Altın Ödülü: OKYANUS AYAN - KATLANIR HAMAK

2024 Yılı 15. UMTY Ödül Alan Tasarımlar için tıklayınız