Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) 2020 yılında kapasite kullanım mekanizması kapsamında teşvik alacak enerji santrallerini açıkladı. Buna göre, elektrikte 20'si kömür, 15'i doğal gaz ve 10'u hidroelektrik santrali olmak üzere toplamda 45 santral, 2020'de kapasite mekanizması desteğinden yararlanabilecek.
BirGün’den Kardelen Tatar’ın haberine göre; listede göze çarpan şirketlerin hemen hepsi kamunun inşaat ihalelerinde adı sıkça duyulan şirketlerden oluşuyor. Liste aynı zamanda inşaat sektörü ile enerji sektörünün de birlikteliğini gözler önüne seriyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde sıkça tartışılan kömür santralleri de desteklerden faydalanacak.
Kapasite kullanım teşviği nedir?
Kökleri 1980’e kadar giden ancak 2010’lu yıllarda başlanan enerjide özelleştirme dalgası önemli bir arz güvenliği sorununu gündeme getirmişti. Buna göre özel sermayeye devredilen şirketler üretimi azaltırsa ülkenin enerji güvenliği zarar görecekti. Bu nedenle 20 Ocak 2018 tarihi itibariyle kapasitesinin yüksek oranda kullanan santrallere kapasite kullanım teşviği verilmeye başlandı. Ancak sorun şu ki, ülkenin elektrik arz fazlası bulunuyor. Başka bir ifadeyle santrallerin daha fazla üretim yapmasına ülkenin ihtiyacı bulunmuyor. Buna rağmen daha fazla üretim için milyarlık teşvikler alıyorlar. Makina Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu raporuna göre 2018’de sadece kapasite kullanım mekanizması teşviği adı altına 1 milyar 407 milyon lira para dağıtıldı.
2019 yılında ise kapasite kullanım mekanizması yüzünden verilen teşviklerin toplamı MMO raporuna göre 2 milyar lira. Peki bu tutarın ne kadarı kömürlü termik santraller tarafından sağlandı? 2018 yılında 14 adet santral 2019 yılında ise 15 adet santral kapasite kullanım teşviğinden faydalandı. Sadece 2019’da bu teşvikle dağıtılan tutarın 1 milyar 180 milyon TL olduğu tahmin ediliyor. Bu teşvikten toplamda 9 adet şirketin faydalandığı düşünülürse kapasite kullanım mekanizmasıyla şirket başına yılda 130 milyon lira para veriliyor. 2020'de ise yerli kömür kullanan santrallere verilen teşviğin yaklaşık 1,5 milyar liraya çıkması tahmin ediliyor. Böylece şirket başına ortalama 160 milyon liradan fazla teşvik dağıtılacak.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.