15 Kat Sınırı Tabuta Kilitler



İstanbul’un kentsel dönüşüm çalışmalarının en yoğun yaşandığı bölgelerinden Kadıköy’de, dönüşüm çalışmalarıyla beraber bölgede yaşayan vatandaşların ve müteahhitlerin sıkıntıları da devam ediyor. Suadiye’de yüksek katlı binaları yeniden dönüştürmek isteyen müteahhitler bölgede uygulanacak olan 15 kat yükseklik sınırından dolayı yüksek katlı projelere sıcak bakamıyor. Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre, Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, “19 katlı bir bina kentsel dönüşüme girecek. Müteahhidin payını bir kenara bırakın, o 4 kat ne olacak? Denilecek ki arsası geniştir, geniş oturumu olsun, katta 2 daire değil de 3 daire olsun. Bu demek oluyor ki bazı daireleri mevcut konumundan farklı yerlere yerleştireceksiniz. Senelerce insanlar o katta o manzarada yaşamış. Bunu kimse kabul etmez, bu karara mutlaka itiraz edilecektir” dedi.

‘Bu yanlıştan dönülmeli’

Kadıköy’ün bazı bölgeleri için uygulanacak olan 15 kat yönetmeliğinin, birçok riskli binanın yerinde yenilenmesine engel teşkil edeceğini belirten Umut Durbakayım “Riskli bina statüsünde olan ve kat yüksekliği 13 kattan fazla olan apartmanlardaki insanlar ne yapacak? Bir yandan riskli binalarda oturanlara 4 emsal verilirken, diğer yandan aynı derecede riskli binalarda oturan aileleri tabuta kilitlemekle aynı anlama geliyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Durbakayım, Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için şu öneriyi getirdi: “Bağdat Caddesi’nde yaşanan inşaat furyasının ortaya çıkaracağı yapılaşmanın daha iyi olması için parsel bazında değil ada bazında yapılması için teşvik edici uygulamalar devreye girmeli. Yan yana parselleri birleştiren projeleri teşvik etmek için emsal artışı sağlanmalı.”

‘Bölgeyi biliyoruz’

Teknik Yapı olarak Bağdat Caddesi’ne ayrı bir önem verdiklerini belirten Umut Durbakayım, şöyle konuştu: “Bu bölge, aile olarak doğup büyüdüğümüz bir yer olmasının yanı sıra Teknik Yapı markasını yaratan bir caddedir. Bölgenin ihtiyaçlarını, taleplerini ve sorunlarını çok iyi biliyoruz.” Bağdat Caddesi’nde yerinde yenileme yapan firmaların sadece ‘rant’ anlayışıyla proje geliştirmesinin uzun vadede kendilerine, kat maliklerine ve milli servete zarar vereceğinin altını çizen Umut Durbakayım, 1980 - 90 dönemindeki apartman yapma furyasında yaşanan hataların tekrar edilmesinden endişe duyduklarını ifade etti. Binaların tarihine ve binada yaşanmışlara saygı gösteren projelerin yapılmasını arzu ettiklerini ifade eden Durbakayım, “Yerinde yenileme için gelen taleplere nasıl cevap vereceğimizi belirlemeden önce kat maliklerini, potansiyel alıcıları bazen aile aile inceliyoruz” dedi.

‘Cadde'de fiyatların dengeye oturması 4-5 yılı bulur’

Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları beraberinde bölgede dairelerin fiyatlarını da artırdı. Dönüşüm dışı dairelerin fiyatlarının nispeten yüzde 15 – 30 arasında gerilediğini belirten Umut Durbakayım, “Bağdat Caddesi’nde başlayan inşaat furyasından sonra kiralar yaklaşık üç katına çıktı. Kira ve daire fiyatlarının dengeye oturması için en az 4 - 5 yıla ihtiyaç var” dedi.

Bağdat Caddesi'ne 232 konut inşa edilecek

Bugüne kadar Bağdat Caddesi ve etrafında 30 ayrı projede 500’den fazla daire inşa eden Teknik Yapı, bölgedeki yatırımlarına devam ediyor. Bağdat Caddesi’nin 6 farklı bölgesinde hayata geçirdiği projelerle, toplam 16 bloktan oluşan, 232 daire inşa edecek Teknik Yapı’nın, projelerdeki metrekare fiyatları 7 bin 500 ile 14 bin dolar arasında değişiyor. Bu projelerden biri de Suadiye Sahil. Projenin her katta 5+1 formundaki 335 metrekarelik daireleri 2017 sonunda teslim edilecek.

'Kadıköylü olarak kamyon trafiğinden rahatsızım'

Kentsel dönüşümün başlamasıyla birlikte adeta bir şantiyeye dönen Bağdat Caddesi’ndeki kamyon trafiği Umut Durbakayım’ı da rahatsız ediyor. Hem müteahhit olarak hem de Kadıköylü olarak bu durumdan rahatsızlık duyduğunu ifade eden Durbakayım, şöyle konuştu: “Kamyonların gelişigüzel yollara çıkmasından, beton dökerken trafiğin sıkışmasından, yolların gelişigüzel kapatılmasından ve çalışma saatlerinin bölgede yaşayan insanları rahatsız edecek derecede suiistimal edilmesinden çok rahatsızım.” Durbakayım, hafta içi ve hafta sonu çalışma programlarının hazırlanması gerektiğini, hafta sonları hafriyat çalışması yapılmaması gerektiğini belirtti. Bölgede proje geliştiren firmalardan biri olduklarını belirten Umut Durbakayım, “Kadıköylüleri rahatsız etmeyecek her düzenlemenin altına imza atmaya hazırız” dedi.