Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Çevre Mühendisleri, yeni çıkan yönetmeliğin hem mesleklerine hem de çevreye büyük zarar vereceği için iptal edilmesini istiyor.
Çevre mühendislerini ve ekolojiyi yakından ilgilendiren 28828 sayılı Çevre Görevlisi, Çevre Yönetimi Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkındaki Yönetmelik bu ay içinde resmi gazetede yayımlandı.
Yeni yönetmeliğe göre, tüm mühendislik dallarından mezunlar "çevre görevlisi" olabilecek, çevre mühendislerinin de "çevre görevlisi" olması için eğitim ve sınava girmeleri gerekiyor.
Üstelik firmalarda 3'te 2 çevre mühendisi bulundurma zorunluluğu kalkacak. Firma açmak için 5 kişi şartı getirilecek ve sadece birinin çevre mühendisi ya da çevre bilimleri yüksek lisansı yapması yeterli olacak. Ayrıca bakanlıkta 4 yıl çalışmış herhangi bir meslek grubuna mensup kişiler de sınavsız "çevre görevlisi" olabilecek.
11 bin görevlinin 9 bini çevre mühendisi
Çevre görevlileri firma, fabrika ve hastane gibi birçok yerin bakanlıktan çevre izni ve lisansı alma sürecini yürütüyor.
Görevliler, fabrikaların atık suyu dereyi kirletiyor mu, havaya ne kadar kirli gaz bırakıyor gibi çok ciddi çevre sorunlarına neden olan durumları kontrol ediyor. Bunların önlenmesi için çözüm önerileri getiriyor.
Dilovası, Ergene, Gaziemir'deki kirlilik bu denetimin ne kadar önemli olduğunu gösteren başlıca örnekler.
Halihazırda Türkiye'de yaklaşık 11 bin çevre görevlisi var; bunun 9 bini de çevre mühendisi. 727 tane de çoğunluğu çevre mühendislerinin kurduğu çevre danışmanlık firması var.
"Hem mesleğe hem çevreye zararları olacak"
TMMOB'a bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Baran Bozoğlu, bilgi birikimi olmayan kişilerin bu göreve getirilmesiyle halihazırdaki çevre sorunlarının daha da artacağını söylüyor.
"Çevre mühendisleri zaten 4 yıllık eğitimleri boyunca gerekli tüm birikimi sağlıyorlar. Neden ortalama ücreti 3-5 bin lira arasında değişen kimin, hangi bilimsel kriterle verdiği belli olmayan bir eğitime ve sınava tabi tutuluyorlar. Her yıl 2500 çevre mühendisi mezun oluyor. Sektör rahatlıkla 'çevre görevlisi' kadrosunu doldurabilir.
"15 günde beyin cerrahı olunur mu?"
"Nasıl ki 15 günlük eğitimle Beyin Cerrahı olunamıyorsa, Çevre Mühendisi de olunamaz. Bu sadece mesleğe yönelik bir hak kaybı gibi görülmemeli. İşletme, elektik mühendisi mezunları bilgi birikimi olmadan firma kurup termik santrale, tekstil fabrikalarına danışmanlık verebilecek.
"Zaten halihazırda ciddi çevre sorunları var. İzmir Gaziemir'deki atıklar hala duruyor. Bakanlığın yerel teşkilatlarında denetleme yapacak yeterli personel yok. Özel sektörü de işin ehli olmayan insanlara teslim ediyorsunuz."
5 yıllık mücadele
2008'de çıkan yönetmelikte de tüm mühendislik dallarından mezunların eğitim ve sınav sonucu çevre görevlisi olabileceği ve çevre mühendislerinin de bu sınava girmesinin zorunlu olacağı belirtilmişti.
Çevre Mühendisleri Odası'nın mücadelesi sonucu 2010'da 60 mühendislik dalı 17'ye indirilmiş, çevre mühendisleri için de sınav ve eğitim zorunluluğu kalkmış ayrıca danışmanlık firmalarında 3'te 2 çevre mühendisi zorunluluğu getirilmişti.
ÇMO ile bakanlık arasında 1,5 yıldır yeni yönetmelik için görüşmeler devam ediyordu. Ancak Bozoğlu, bakanlığın hiçbir görüşlerini dikkate almadığını daha önceki kazanımlarını da yok eden bir yönetmelik çıkardığını belirtti.