130 Yıldır Uyuyan Harem Şenleniyor



Yıldız Sarayı'nın haremi, 11.5 milyon liraya restore edilecek. Çalışmalar 2 yıl sürecek ve harem; multivizyon gösterileri, okuma ve oturma bölümüyle "yaşayan" hale getirilecek. Yıllardan 1877'dir. Osmanlı Padişahı II'nci Abdülhamid'in bir gece yarısı verdiği "Yıldız Sarayı'na taşınıyoruz" emrinin ardından koskoca imparatorluk Dolmabahçe'den çıkar. Otağı hümayunlar (padişah çadırları) kurulur. Hızla yapılar inşa edilir. Birkaç yıl içinde kurulan yapılardan biri de harem dairesidir... İlk elektrik tesisatı ve kalorifer sistemi de ilk kez burada kullanılır. Osmanlı'nın yıkılmasıyla 1924'te Harp Akademileri'ne geçen Yıldız Sarayı, 1978'de de Kültür Bakanlığı'nın sorumluluğuna verilir.

2 yılda bitecek

Bugün Yıldız Sarayı'nın harem dairesi içler acısı halde. Güzelim duvar kâğıtları sarkmış, süslü kaloriferler yerlerde, merdivenler kırık dökük... Yıldız Sarayı'nın haremine, neredeyse 130 yıldır çatı onarımı dışında tek bir çivi çakılmamış. Fakat Osmanlı'nın son haremi, büyük bir restorasyona hazırlanıyor. Onarım için, 2010'un kasım ayında 11.5 milyon liralık ihale yapıldı. Bu ay başlayacak restorasyonun başında bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Yıldız Sarayı Kontrol Amiri restoratörü Ahmet Selbesoğlu, "Burayı yaşayan harem yapacağız. Harem sadece 'akla gelen o malum olaylardan' ibaret değil. İçeri girenler haremdeki eğitimi, hayatı, tarihi okuyacak" diyor.

Restorasyonun iki yılda biteceğini belirten Ahmet Selbesoğlu, "Bina öylesine perişan ve yalnız kalmış ki... 3 aydır kameralarla haremin her köşesini kayıt altına alıyoruz. Burada bir hizmet ünitesi kurmak istiyoruz. Kahve içilebilen, tarih okunabilen bir yer olacak. Multivizyonla gösterimiyle harem yaşatılacak. Mimarlar, inşaat mühendisi, sanat tarihçisi ve mimarlık tarihçisinden oluşan 10 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Alanında en büyük ustalarla birlikteyiz" diye konuşuyor.