120 Yaşındaki Demir Leydi Bakıma Girdi



Paris geçen günlerde, kentin sembolü Eyfel Kulesi'nin 120'inci doğum gününü kutladı. Ancak Demir Leydi'nin yüzyıl sonra tekrar 'cilt bakımına' girmesi, bu seneki kutlamalara farklı bir anlam katıyor. 25 kişiden oluşan 'kule boyacısı' bir ekip, Eyfel'in 31 Mart 1889'da, Fransız Devrimi'nin 100. yıldönümünde açılışından bu yana üzerinde taşıdığı 60 tonluk yarı cilalı kaplamayı, en tepeden aşağıya doğru boyamaya başladı. Bir Yunan tersane şirketi adına çalışan boyacıların Demir Leydi'yi boyamaları 18 ay sürecek.

Ancak ekibin işi çok zor. Çünkü işçiler Demir Leydi'nin üzerinde taşıdığı gri-kahverengi tonda 'brun Tour Eiffel' ismiyle lisanslanmış bir renkten oluşan örtüsünü korumak zorunda oldukları için, bu işi sprey boya kullanmadan sadece fırça yardımıyla yapacak. Kulenin mimarı Gustave Eiffel, 1889 yılında 300 metrelik kuleyi bitirdiğinde yapı, sadece zevksiz bir kızıl paslanmaz metalden oluşuyordu. Kulenin yapılışından 20 yıl sonra, yani 1909 yılında ise yıkılacağı beklendiği için de daha fazlasına gerek görülmemişti.

1968'de rengi değişti

1968'e gelindiğinde ise kentin görüntüsüyle harmanlanması ve geceleri ışıklandırıldığında gümüşi bir tonu yansıtması amacıyla kulenin dış cephesi için çamurlu bir kahverengi ton seçildi. Kulenin hâlihazırdaki boyama işlerini yürüten şirketin müdürü Jean-Bernard Bros da kuleye en çok bu rengin uyduğunu belirtiyor. 120 yaşındaki kulenin üzerindeki hasarın çoğunun kuş pisliği, rüzgâr ve yağmurdan kaynaklandığı belirtiliyor. Ayrıca hasarlı bölgelerin çok fazla boya yediği ve yüzeyi kazımak yerine bu bölgelerin üzerinden boyayla geçildiği ifade ediliyor. Eyfel Kulesi'nin orijinal kırmızı rengini vermek içinse zamanının en yüksek yapısı olan, ABD'deki Washington Monument'da (Washington Anıtı) kullanılandan katbekat daha fazla miktarda, binlerce litre boya kullanılıyor. Kule, 1930 yılında Manhattan'da inşa edilen Chrysler Binası'nın tamamlanmasına kadar en yüksek yapı olma özelliğini koruyordu.

Demir Leydi, açılış merasiminden üç yıl sonra ise Eiffel'in talimatıyla kahverengine çalan bir portakal tonuna boyatıldı. 1900 yılında düzenlenen Uluslararası Paris Fuarı nedeniyle bu sefer sarıya boyanıyor. Hatta o yıl düzenlenen fuarda Gustave Eiffel, paslanmaya meyilli olan yapının uzun yıllar dayanması için tek çarenin titiz bir boyama işlemi olduğunu söylüyor. Eyfel Kulesi şimdi özel günler ve etkinlikler için boyanmak yerine ışıklandırılıyor. Geçen yıl Fransa'nın Avrupa Birliği dönem başkanı oluşuyla demir leydi, mavi ve altın rengi ışıklarla donatılmıştı.