Konya'da 2017 yılında dönemin AKP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kılıçarslan Şehir Meydanı'nda Payitaht Müzesi'nin temelinin atıldığını duyurmuştu. Selçuklu Sultanları’nın daha iyi tanınmasını sağlamak amacıyla inşaatına başlanan müze 2019 yılında tamamlandı.
Sözcü’den Müslüm Evci’nin haberine göre; toplamda 11,5 milyon TL harcanan müze binası aradan 2 yıl geçmesine rağmen hizmete açılmayarak kaderine terk edildi.
2018 yılında Tahir Akyürek'in AKP'den milletvekili seçilmesinin ardından belediye başkanlığı görevini devralan Uğur İbrahim Altay, inşaat çalışmaları devam eden müzeye ilişkin açıklamalarda bulunarak Payitaht Müzesi’nin 5 bin metrekare alanda hayata geçirileceğini belirtmişti.
Müze inşaatının atıl şekilde bekletilmesine tepki gösteren İYİ Parti Konya İl Başkanı Gökhan Tozoğlu, şöyle konuştu: “Şehrimiz Selçuklu’nun başkentliğini yapan bir şehirdir. Tarihi bir mirasa sahip. Bu mirasa sahip çıkılması gerekiyor ancak maalesef şehrimizi idare edenler bu konuda yeterli bir çalışma ortaya koyamıyor. Özellikle Payitah Müzesi'nin yakınında bulunan Alaattin bölgesinde de yapılan kazı çalışmaları maalesef sonuçsuz kaldı ve akıbeti belli değil. Payitaht Müzesi de üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen bir türlü açılmadı.”
“Kültür Bakanlığı ile ortak bir proje üzerinde çalışıyoruz”
Müze binasının hizmete açılmama nedenine ilişkin açıklama yapan belediye yetkilileri ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.