100 Bin Gecekondu Yıkılacak Küçükçekmece’nin Florya’dan Farkı Kalmayacak


İstanbul’da kentsel dönüşüm projelerinin ilk ayağını oluşturan Küçükçekmece’de, 16 ay önce başlayan yeniden yapılanma çalışmaları ilk meyvelerini vermeye başladı. 1,5 yıl gibi kısa bir sürede TOKİ (Toplu Konut İdaresi), Büyükşehir Belediyesi ve Küçükçekmece Belediyesi’nin ortak çalışmaları sonucunda yeniden planlanan bölgede, önümüzdeki 10 yıl içinde 300 bin konut üretilecek.

Gecekondu Dönüşüm Projesi çerçevesinde bugüne kadar toplam 1576 gecekondunun yıkıldığını söyleyen Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, “Proje kapsamında yıkılacak gecekondu sayısı, 100 bine ulaşacak. Gecekondusu yıkılanlar, yeni yapılacak çağdaş konutlara taşınacak” dedi.

Küçükçekmece, Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ikinci ayağı, TEM Otoyolunun kuzeyinde yer alan Tepeüstü, Ziya Gökalp, Ayazma ve Mehmet Akif mahallelerini kapsayan bölge içinde gerçekleştirilecek. Yıkılacak 100 bin gecekondunun yerine 300 bin yeni konut üretileceğini söyleyen Aziz Yeniay, “Bölgedeki gecekondu yıkımları şu anda göl çevresi ve Küçükçekmece merkezden yoğunlaşmış durumda. Yıktığımız konutların sahipleriyle oturduk ve hesap yaptık. Bizim yeni yaptığımız konutların fiyatlarını belirleme noktasındayız. Evlerini yıktığımız insanların mülk değerlerini tek tek tespit ettik. Şimdi ilk tasfiye işlemimiz bu yılın sonunda gerçekleşecek ve 1850 aile yeni konutlarına kavuşacak” dedi.

300 bin konutluk bu projeler tamamlandığında Küçükçekmece’nin nüfusuna 750 bin kişinin daha ekleneceğini de vurgulayan Yeniay,”Bu konutların yüzde 50’si önümüzdeki 5 yıl içinde tamamlanacak 10 yıl sonra ise Küçükçekmece’nin Florya ve Yeşilköy’den bir farkı kalmayacak” dedi.

40 Bin YTL’den Başlıyor

İstanbul’un gayrimenkul piyasasında yaşanan canlılık, şu anda Küçükçekmece’de fazla gözlemlenmiyor. Bu da, konut fiyatlarının diğer semtlere oranla daha uygun seviyelerde kalmasına yol açıyor. Bölgede, en fazla talep kentsel dönüşümün dışında gerçekleştirilen projelerde yoğunlaşıyor. Tepeüstü’nde yükselmeye başlayan bu projelerde, konut fiyatları 100 bin YTL’den başlıyor. 17 Ağustos depreminden önce yapılan konutlarda ise fiyatlar hala 50 bin YTL seviyesinde bulunuyor. Kiralar ise yeni binalarda 500 YTL’den başlarken, eski konutlarda 400 YTL’ye kadar geriliyor. Yeşilova ve Kanarya gibi semtlerde ise fiyatlar, 40 bin YTL ile 110 bin YTL arasında değişiyor. Kiraların da diğer semtlere göre daha düşük seviyelerde olduğu bölgede, 300 YTL’den başlayan daire kiraları 600 YTL’ya kadar çıkabiliyor.

Göl Kıyısı Yatırımcı Bekliyor

Gecekondu ve çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu Fatih mahallesi ve Küçükçekmece Gölü, Kentsel Dönüşüm çalışmalarından en fazla etkilenen bölgeler arasında yer alıyor. Göl çevresinde yıkılan gecekondu ve kaçak yapıların yerine önümüzdeki aydan itibaren yeşil alanlar oluşturulmaya başlanacak.

Çarpık yapılaşmanın daha az olduğu Cennet Mahallesi ise Küçükçekmece’nin Tepeüstü’nden sonra en fazla prim yapan bölgeleri arasında yer alıyor. Bu bölgede yeni yapılan binaların fiyatı, 100 bin ile 120 bin YTL arasında değişiyor. Kiralar da 500 YTL’den başlayıp, 800 YTL’ya kadar çıkıyor. Eski yapıların fiyatları 60 bin YTL ile 90 bin YTL arasında değişiyor.