Yapımına 1998 yılında başlanan Sütlüce Kongre Merkezi, sonunda açıldı. Haftasonu "İstanbul 1. Su Forumu"na evsahipliği yapan merkez, geçen 10 yıla ve 260 milyon TL'lik yatırıma rağmen yine de tam olarak bitirilemedi. Hâlâ inşaat halinde olan bölümleriyle dikkat çeken merkezin, 16-22 Mart tarihleri arasında yapılacak, su konusunda dünyanın en büyük organizasyonu olan "5. Dünya Su Forumu"na yetiştirilmesi hedefleniyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı kongre merkezinde
harıl harıl çalışmaların devam ettiğini belirten Dünya Su Forumu Genel Sekreteri
Prof. Dr. Oktay Tabasaran, "Burası 3 gün önce şantiyeydi.
Neredeyse mucize yaşandı. Gece gündüz çalışılarak son dakika golü atıldı. Bir
gün önce restoranda parke yoktu. Sonuçta dünyadaki en güzel kongre merkezi oldu.
Burayı Dünya Su Forumu'na borçluyuz" dedi.
Eski köprü yaya
trafiğine açılacak
Su Forumu kapsamında eski Galata Köprüsü de yaya trafiğine açılacak. Bu sayede Sütlüce Kongre Merkezi, Feshane ile birleştirilmiş olacak. Ayrıca katılımcıların otellerinden kongre merkezlerine ulaşımını kolaylaştırmak için deniz trafiğinden de faydalanılacak.
Öte yandan, isimleri Kâğıthane, Eyüp, Balat, Haliç olan oturum salonlarının
isimleri yabancı katılımcılar için zorlayıcı olacağı gerekçesiyle, forum
organizatörleri bu isimlerin değişmesi talep edecek. Aynı durum Feshane için de
geçerli olacak.
Foruma 20 bin kişi bekleniyor
16-22 Mart tarihleri arasında, su konusunda dünyanın en büyük organizasyonu olan "5. Dünya Su Forumu"nun provası niteliğini taşıyan İstanbul 1. Su Forumu, cumartesi günü bin 200, pazar günü ise 650 katılımcıyı ağırladı. Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Tabasaran, İstanbul 1. Su Forumu'nu 3 yılda 1 yaparak gelenekselleştireceklerini ve Davos niteliğinde bir foruma dönüştürmeyi planladıklarını anlattı.
Küresel finansal krizinin yaşandığı bir dönemde Dünya Su Forumu'nun düzenlenmesinin büyük bir şans olduğunu vurgulayan Tabasaran, bu sayede yatırımcıların ve siyasi aktörlerin kararlarını gözden geçirme fırsatı bulacaklarını söyledi. Tabasaran, "Tüm dünyada milyarlar dolarlık yatırım planları yapılıyor. Bundan su yatırımları da payını almalı" dedi. Ülkelerin yapacakları yatırımlarla krizden hızlı bir şekilde çıkmayı amaçladıklarını, bu yatırımların bir kısmının suya yönelik yapılmasının büyük bir kazanım yaratabileceğini belirten Tabasaran, "Bu konuyu siyasetin sahnesine taşımak lazım. Bu sayede hem çok acil olan su sorununu çözersiniz hem de finansal yangını söndürürsünüz" dedi.
20 bin kişinin katılması beklenen Dünya Su Forumu'nda bu konunun ana gündem maddelerinden biri olacağına dikkat çeken Tabasaran, forumda, "Dünya ekonomik krizi ve su sorunu" başlıklı toplantıların düzenleneceğini söyledi. Forumun küresel krizde düzenlenmesinin başlangıçta kendilerini endişelendirdiğini ancak katılım rakamlarıyla rahatladılarını dile getiren Tabasaran, "Şu anda 5 bin 700 civarı kayıtlı katılımcı var. Bin kişi ücretsiz kayıt olacak, bin civarında da medya mensubunun katılması bekliyoruz. 2006'da Meksika'da düzenlenen foruma 22 bin kişi katılmıştı, bunun 6 bini yurtdışı katılımcısıydı" diye konuştu.