10 Müteahhitten Dokuzu Vasıfsız

(Fotoğraf: AA)

Türkiye, deprem riski yüksek bir ülke olmasına rağmen yapı müteahhitliği sektöründe kalite standartları istenilen seviyeye ulaşamadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belgelendirilen yapı müteahhitlerinin büyük bölümünün, “vasıfsız” olarak nitelendirilebilecek firmalar olduğu öğrenildi. Sektördeki firmaların dağılımı, Türkiye’nin deprem gerçeği ile uyumlu bir müteahhitlik kalitesinin sağlanamadığını gözler önüne serdi.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de yalnızca 998 müteahhit A Grubu olarak sınıflandırıldı. B Grubunda sınıflandırılan müteahhit sayısı ise 410’da kaldı. Türkiye’deki toplam 148 bin 9 müteahhitten 108 bin 371’inin en düşük kalite grup olan H Grubunda sınıflandığı belirlendi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

CHP Milletvekili Türker Ateş, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Sektörde ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterlilik kriterleri bir türlü yukarı çıkarılamadı. Sistemde A ve B grubunda yer alan firmaların oranı da sadece yüzde 1’de kaldı. Oysa sektörün çatı kuruluşları deprem riski yüksek olan bölgelerde A grubunun dışında hiçbir müteahhittin iş yapamaması gerektiğini vurgulamaktaydı. Kriterleri artırmak, kaliteyi yükseltmek mecburiyetindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.