10 Milyon Dolar Yatırım Yapılan Ergani, Türkiye’nin En Çevreci Çimento Fabrikalarından Biri Oldu



İnşaat, turizm, enerji, çimento, gıda ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösteren Limak Holding, Türkiye’nin üçüncü büyük çimento üreticisi konumundaki Limak Çimento Grubu’ndaki hedef ve projelerini, Diyarbakır Ergani Çimento Fabrikası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında açıkladı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, Limak Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhan Bacaksız ve Limak Çimento Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü Gültekin Aksüyek’in katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısı sonrası, 10 milyon dolara mâl olan yeni filtrasyon sistemi devreye alındı.

Ergani Çimento Fabrikası’nda kapasite 4 yılda iki katına çıkarıldı

2006 yılında TMSF’den Limak Şirketler Grubu’nun satın aldığı Ergani Çimento Fabrikası, kurulu bin 750 ton/gün, yıllık 640 bin ton klinker üretim kapasitesine sahipken, tesiste yapılan kapasite arttırma yatırımları, teknolojik iyileştirmeler ve çevre yatırımları için yaklaşık 50 milyon dolar harcandı. Bu yatırımlar sonrasında, tesis 2 bin 350 ton/gün klinker üretimi ve yıllık 860 bin ton/yıl klinker kapasitesine ulaştırıldı. Tesiste 2006 yılında 500 bin ton çimento satışı gerçekleştirilirken, 2010 yılı sonunda 1 milyon ton çimento satışına ulaşıldı. Ergani’de yatırımlar sonucunda, klinker üretim kapasitesi yüzde 35, çimento satışı ise yüzde 100 arttırıldı.  2010 yılında, Kuzey Irak'a 310 bin ton çimento ihracatı gerçekleştirilerek Türkiye ihracatına 25 milyon dolar katkıda bulunuldu.

Limak, çimento yatırımlarına devam edecek

Çimentonun, Limak Holding’in büyüme göstereceği alanların başında geldiğini dile getiren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, törende sektördeki hedefleri hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

“İtalya’nın çimento devi İtalcementi Grup bünyesinde yer alan Ciment Français’e ait Set Grup Holding ve iştiraklerini (Afyon Çimento hariç, borçtan ve nakitten ari olarak) 290 milyon Euro’ya satın alarak, Türkiye’nin 2011 yılı ilk altı ayındaki en büyük 10 birleşme satın alma işleminden birini gerçekleştirdik.  Çimento grubumuzun 2011 yılsonu hedefi 6,5 milyon/ton çimento satışı, 1.750.000 m³ hazır beton satışı yapmaktır. Bu çerçevede, Çimento Grubumuzun 780 milyon TL ciroya ulaşmasını hedefliyoruz. 

Hiç kuşkusuz Limak Holding’in uzman olduğu alanların başında inşaat geliyor. İnşaat, Limak Holding olarak en iddialı olduğumuz alanlardan biri olarak adeta grubumuzun DNA’sını oluşturuyor. Çimento inşaatın en temel hammaddesi. Bu noktadan hareketle, ilk olarak 2000 yılı Mart ayında Kurtalan Çimento Fabrikası’nı satın alarak çimento sektörüne girdik. Sonrasında da bu alanda yatırımlarımıza ara vermediğimiz gibi birden fazla satın alma yaptık. Satın aldığımız çimento fabrikalarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde olması bizim için ayrıca anlamlı. Limak Şirketler Grubu olarak Doğu ve Güneydoğu’ya en fazla yatırım yapan gruplardan biri olmak bize her zaman gurur verdi, vermeye de devam edecek. Bu doğrultuda bölgenin ekonomik kalkınmasına destek olmak bizim için önceliğini her zaman koruyacak. Diyarbakır Ergani Çimento Fabrikamız bu çerçevede bizim en önemli yatırımlarımızdan biri”.



Yakın dönemde Set Grup’un satın alma işleminin tamamlanması ile birlikte Limak Holding bünyesinde önemli bir yere sahip olan çimento grubunda Türkiye genelindeki üretim tesisi sayısı 10’a çıkarken, Türkiye’nin en büyük üçüncü çimento üreticisi oldukları noktasının altını çizen Özdemir, bu çevreci yatırımın Limak Grubu için önemi hakkında ise şunları söyledi:

“Kazandığını yatırıma dönüştürmeyi seven bir holding olarak, ana faaliyet alanlarımızdan biri olarak gördüğümüz çimento grubumuzda yeni yatırım planlarına odaklandık. Diyarbakır Ergani Çimento Fabrikası’nda gerçekleştirdiğimiz 10 milyon dolarlık filtre yatırımı da bunun parçası. Bu yatırımı yaparak, Diyarbakır Ergani Çimento Fabrikamız, ülkemizin en çevreci çimento fabrikalarından biri oldu. Ergani çimento fabrikamız için 2.350 ton/gün kapasiteden 4.500 ton/gün kapasiteye çıkmak üzere 'ÇED Olumlu Belgesi' alınmış olup gelişmelere bağlı olarak yatırımlarımıza devam edeceğiz. Ayrıca Kurtalan Çimento fabrikasında da kapasitemizi 2.200 ton/günden 4.500 ton/güne, Gaziantep çimento fabrikasında 1500 ton/günden, 1750 ton/güne çıkaracağız. Balıkesir Çimento fabrikasını 1200 ton/gün den 2500 ton/güne, Kırklareli-Pınarhisar fabrikasını 1800 ton/günden 2500 ton/güne çıkarıyoruz. Tüm bu yatırımlarımız kademeli olarak 3 senede 300 milyon dolara tamamlanacak, bu sayede klinker kapasitemiz 8,5 milyon tona ulaşacaktır. Bunlara ilave olarak; Limak çimento bünyesinde bulunan hazır beton işletmelerinin sayısı önümüzdeki yıl yüzde 50 artırılarak 18’e çıkartılacaktır.’’ 



Çevre ve insan dedi, Ergani’de dünyaya örnek olacak filtreyi kurdu

Diyarbakır Ergani Çimento Fabrikası’nın, Limak Şirketler Grubu tarafından 2006 yılında Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’ndan satın alındığını, bu tarihten itibaren de kapasite ve yenileme yatırımları gerçekleştirildiği noktasının altını çizen Limak Çimento Grubu Genel Koordinatörü Gültekin Aksüyek, gerçekleştirilen bu yatırımın sektörel önemi hakkında ise şunları söyledi:

“Yeni filtre yatırımı ile amaç, Çevre Mevzuatı gereği tozsuzlaştırma değildir. Çünkü mevcutta kurulu bulunan eski elektro filtremiz yasal sorumlulukları yerine getirmekteydi. Limak Çimento Grubu olarak sadece ve sadece “Çevre ve İnsana” verdiğimiz önemin gereği olarak, faal durumda bulunan filtremizin yerine, yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yatırım yaparak, dünyada kullanılan en son teknoloji olan “Torbalı Filtre” sistemi kurduk. Böylece, yasal zorunluluk olan 1 normal metreküpteki atmosfere atılan toz miktarı olan 120 mg yerine 10 mg değerin altına düşüldü. Bu da Diyarbakır Ergani Çimento Fabrikası’nı Türkiye’nin en çevreci çimento fabrikalarından biri haline getirdi. Ayrıca Ergani Çimento arazisi içine fabrikayı devir aldığımız 2006 yılından itibaren günümüze kadar 12000 adet ağaç diktik. Limak Çimento Grubu olarak sektöre örnek olacak bu çalışmaları gerçekleştirmekten ayrıca mutluluk duyuyoruz’’.