Dünya Gazetesi’nin haberine göre; özelleştirme programına alınan kamuya ait 4 termik santralin devrinin gerçekleşmesi halinde, yıllık yaklaşık 10 milyar kilovatsaatlik elektrik üretimi özel sektöre geçecek.
Elektrik üretimindeki özelleştirmelere gelecek yıl da devam edilecek. Bu kapsamda öncelikli olarak 4 termik santralin özel sektöre devrinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bir süre önce Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye ait Kemerköy Termik Santrali, Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye ait Yeniköy Termik Santrali, Elektrik Üretim AŞ'ye ait Çatalağzı Termik Santrali, YEAŞ'a ait Yatağan Termik Santrali için ilana çıktı.
Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri için önyeterlilik ve son teklif verme süresi 24 Ocak, Çatalağzı Termik Santrali için 5 Şubat, Yatağan Termik Santrali için 10 Şubatta sona erecek.
Özelleştirilmesi planlanan 4 üretim santralinin geçen yılki toplam elektrik üretimi 10,2 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşti. Bu geçen yılki toplam elektrik üretiminin yüzde 3,5'ine karşılık geldi.
Kamunun elektrik üretimindeki payının yüzde 31 olduğu dikkate alındığında, 4 termik santralin kamuya ait kurulu güçteki payı yaklaşık yüzde 11'i buluyor.
Santrallerin toplam kurulu gücü ise 1980 megavata karşılık geliyor. Santrallerin 3'ü Muğla'da faaliyet gösteriyor. Muğla'daki termik santraller linyite dayalı üretim yaparken, Zonguldak Çatalağzı'ndaki termik santralinde ise taşkömürü kullanılıyor.
Muğla'daki Kemerköy Termik Santrali'nin kurulu gücü 630 megavata karşılık geliyor. Santral, en yüksek elektrik üretimine 3 milyar 410 milyon kilovatsaat ile 2008 yılında ulaştı. Santralin geçen yılki elektrik üretimi ise 2 milyar 826 milyon kilovatsaat olarak gerçekleşti.
Muğla'daki Yeniköy Termik Santrali ise 420 megavatlık kurulu güce sahip bulunuyor. Santral, en yüksek elektrik üretimini geçen yıl yakaladı. Yeniköy Termik Santrali'nin elektrik üretimine olan katkısı 2012'de 2 milyar 896 milyon kilovatsaat oldu.
Zonguldak'taki Çatalağzı Termik Santrali, 300 megavat kurulu güce sahip durumda. Santral en yüksek elektrik üretimine 2007'de 2 milyar 72 milyon kilovatsaatle ulaştı. Santralin geçen yılki üretimi ise 1 milyar 479 milyon kilovatsaat olarak gerçekleşti.
Muğla'da özelleştirilmesi öngörülen bir diğer santral ise Yatağan Termik Santrali. Santralin kurulu gücü 630 megavat seviyesinde. Santral en yüksek elektrik üretimini 3 milyar 980 milyon kilovatsaat ile 2008 yılında sağladı. Geçen yıl santralin elektrik üretimi 2 milyar 981 milyon kilovatsaat oldu.