1 Nolu Çevre Sabıkalısı



Başbakan Erdoğan’ın "Çevrecinin daniskasıyım" sözlerine CHP yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi. Erdoğan’a Pinokyo örneğini hatırlatan CHP Grup Başkanvekili Okay, "Başbakan Türkiye’deki bir numaralı çevre sabıkalısıdır" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AKP döneminde çıkarılıp Anayasa Mahkemesi’ne götürülen çevre düzenlemelerini sıralayarak, "Başbakan, Türkiye’deki bir numaralı çevre sabıkalısıdır. O yüzden Başbakan’a, Pinokyo örneğini hatırlatmakta fayda var" dedi. Okay, Başbakan’ın "Çevrecinin daniskasıyım" sözlerine dün yazılı bir açıklamayla tepki göstererek, şunları söyledi:

"Sayın Başbakan’ın yavuz hırsız ev sahibini kovarmış atasözümüzü hatırlatan sözlerini duyunca ’Pes artık’ dedik. Herhalde biraz olsun AKP’nin uygulamalarını izleyenler Başbakan’ın bu üslubunu ancak tebessümle karşılamışlardır. Türk Dil Kurumu sözlüğünde ’Daniskasını yapmak’ deyiminin ’Bir işi her yolu deneyerek gerçekleştirmek’ anlamına geldiği belirtilmekte. Bu açıdan bakarsak Başbakan’ın gerçekten deneyerek çevreyi katletmeyi başardığını söyleyebiliriz. Çevrenin katledilmesinin örneklerini ortaya koyan yasaların hepsini CHP, Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştır."

Mahkemelik davalar

Okay, yüksek mahkemeye götürdükleri yasaları şöyle sıraladı:

2-B uygulaması ile orman arazilerinin talan edilmesi.

Mahkemenin iptal ettiği kızıl ağaçları orman vasfından çıkaran yasa.

Türk Ceza Kanunu’nun "Çevrenin kasten kirletilmesi" başlıklı 181. maddesi ile "Çevrenin taksirle kirletilmesi" başlıklı 182. maddesinin yürürlüğe girmesini 2 yıl erteleyen düzenleme.

Turizmi Teşvik Kanunu’nda tüm orman arazilerinin "turizmi teşvik" söylemi ile talan edilmesinin önünü açan değişiklik.

’Cargill Yasası’ olarak bilinen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile metrekaresi 5 YTL karşılığında tarım arazilerini işgal edenleri affeden ve tarım arazilerini yapılaşmaya açan yasa.

Maden Kanunu’nda yapılan değişiklikle tüm ormanlar, milli parklar, tabiat parkları, su havzaları, kıyı alanlarının madencilik faaliyetine açılması.

Petrol, jeotermal kaynaklar ve maden arama faaliyetlerinin çevresel etki değerlendirme (ÇED) kapsamı dışına çıkarılması.

Çevre Kanunu’nda yapılan değişiklikle madencilik faaliyetlerinde ÇED aranmaması.