Yıldırım’da, Konutların Arasında Sıkışan Sanayiciye Yer Aranıyor

Yıldırım Sanayici ve İşadamları Derneği (YISİAD) Başkanı Kurban Yolcu, ilçede planlı bir sanayileşme için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Plansız sanayileşme ve kentleşmenin Bursa’nın en önemli sorunu olduğunu ifade eden Yolcu, Bursa’nın batısının planlı yapılaştığını, ancak Yıldırım için bunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

Plansız sanayileşmenin birçok sorunu beraberinde getirdiğine işaret eden Yolcu yaptığı açıklamada, “Yıldırım’da Avrupa kenti Bursa’ya yakışan bir yapılaşma olmasını arzu ediyoruz. İşadamları olarak da buna öncülük etmeye hazırız. Yıldırım ve Bursa’daki yetkilileri ve bütün sivil toplum kuruluşlarını bu konudaki çabalarımıza destek olmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi olma özelliğini taşıyan Bursa OSB’nin sanayiyi büyük ölçüde planladığını anlatan Kurban Yolcu, “Ardından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın sanayi bölgesi, NOSAB, BOSAB, Hasanağa ve Çalı da planlı sanayileşmeye iyi birer örnek oldular. Bursa’nın doğusunda ise durum biraz farklı. Kestel ve Gürsu sorunlarını çözerken, göç merkezi Yıldırım’da durum içler acısı. Konutların yüzde 90’ı belki daha fazlası kaçak. Sanayi ise konutla iç içe geçmiş durumda. Bu durum görev başındaki yerel yönetimin suçu değil elbette. Yıllarca biriken bir sorun. Fakat bu çarpıklığa çözüm bulmak öncelikle iş başındaki yöneticilerin görevidir.” açıklamasında bulundu.

Yıldırım Belediyesi’nin plansızlıkla mücadele yönünde attığı adımların çarpık yapılaşmaya karşı kararlılığını gösterdiğini söyleyen Yolcu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bursa’nın genelinde sanayileşme ile ilgili uzun vadeli projeksiyonlar zamanında yapılamadı. Bursa’nın batısında ortaya çıkan olumsuzluklara çözüm için planlı sanayileşme çabaları gözle görülür bir hal aldı. Bursa’nın doğusunda da benzer çabalar var. Nitekim Türkiye’nin örnek OSB’leri arasında yer alan İnegöl OSB, son yıllarda Kestel ve Gürsu OSB, hatta Barakfakih Sanayi Bölgesi’nde yeterli olmasa da bir plan hakim. Yıldırım’da ise sanayiciye uygun fiyatlı sanayi arsaları sağlanamaması nedeniyle kentin verimli tarım arazilerine sanayi tesisleri kuruluyor. Böylece altyapısız ve ruhsatsız hayata geçen bu tesislerin sayısı her geçen gün artıyor. Mevcut durumun faturasını, verimli arazilerini kaybeden, kirlilik yüzünden üretimi düşen tarım kesimi ve elektrik, yol, su gibi temel altyapı hizmetlerinden mahrum olan sanayi kesimi birlikte ödüyor. Ayrıca konut ve sanayi iç içe geçtiği için Yıldırım’da yaşayan herkes bu bedeli ödüyor. Tarım kesimi ile sanayi kesimini ortak noktalarda buluşturacak bir planlama yapılması gerekiyor.”

Yıldırım’ın da planlı hale gelmesi için kentte yaşayan herkese önemli görevler düştüğünü söyleyen Kurban Yolcu şöyle devam etti: “Modern kent planlama ihtiyaçları için bir sanayi alanı tahsis edilmeli. Böylece Yıldırım’ın tarihi ve kültürel özellikleri ile tarım alanları korunduğu gibi sanayi bölgeleri ve konut bölgeleri de ayrılmış olur. Yıldırım’da yeni işyerleri kurulması ve üretimi teşvik edilir ve her bir fabrika başına düşen ayrı altyapı tesislerinin inşaat masrafları azalmış olur. Avrupa Birliği ile entegre çabası içindeki KOBİ’ler de teşvik görmüş olur.”