08 Aralık 2010

Çin’den gönüllü hedef teklifi

Cancun’daki iklim müzakerelerinin sonuna doğru Çin’den gelen öneri dikkat çekti. Çin iklim müzakerlerinde ilk defa BMİDÇS düzeyinde gönüllü azaltım hedefi bildirmeyi teklif etti. Çin’in Baş Müzakerecisi Xie Zhenhua, “İklim alanında atılan adımların uluslararası çabanın bir parçası olabilmesi için bu hedefin sözleşme kapsamında resmi olarak bağlayıcı bir kararla oluşmasını sağlayabiliriz ve bunun şeklini de tartışabiliriz ” dedi. Çin Dışişleri Bakanlığı İklim Değişikliği Özel Temsilcisi Huang Huikang ise yapıcı ve pozitif bir yaklaşımla uzlaşıya hazır olduklarını belirtirken Kyoto hattında yapılan müzakerelerde ise taviz vermeyeceklerini belirtti.

Uzlaşmacı yaklaşımlar  

Zirve’nin sonlarına doğru Cancun’da uzlaşma havası hissedilmeye başlandı. Müzakereciler ve gözlemcilere göre Kopenhag’ın oyun bozucusu Çin, Cancun’da daha yapıcı bir yaklaşım sergiliyor. Hindistan Çevre Bakanı Jairam Ramesh, konuyla ilgili ‘Kopenhag’da görülenden daha samimi tavırlar sergileniyor, özellikle ABD ve Çin arasında daha yoğun ilişki ve diyalogun daha az gölge dövüşünün olduğu açıkça gözlemleniyor’’ açıklamasını yaparken Çin iklim değişikliği temsilcisi Xie Zhenhua ‘müzakereler ılımlı bir atmosferde gerçekleşiyor’ açıklamasını yaptı.

Gerçek iklim hedefleri ve uygulamalar  

The Climate Group tarafından düzenlenen İklim Liderleri Zirvesi , 7 Aralık Salı günü gerçekleşti. Küresel GDP’nin %15’ini temsil eden 60’dan fazla bölge ve kent, Cancun zirvesi’nden çıkan/çıkacak sonuçlardan bağımsız olarak düşük karbon hedefleri konusunda yükümlülüklerini açıkladı. Sürdürülebilir politikaların ekonomik gelişmeleri destekleyebileceği, kent ve bölgesel düzeyde atılacak adımlar ile bu alanların düşük karbonlu kalkınmanın laboratuarları haline gelebileceği de belirtildi. Bakanlar ve başkanlar düzeyinde katılımın olduğu etkinlikte, birçok kent ve bölgeye ait azaltım hedefleri ve uygulamaları açıklandı. Öne çıkan hedeflerden örnekler:

São Paulo kenti 2020 itibariyle %20 azaltım hedefini açıklayarak bir ilke imza attı. Ek-1 Dışı bir ülkede bu hedefi belirleyen ilk kent oldu.
Almanya’nin Bavyera bölgesi, 2020 itibariyle 200,000 adet elektrikli aracın trafiğe çıkması hedefini koydu. Bu rakam aynı yıl için Almanya’daki elektrikli araçların %20’sine denk geliyor.

Enerji sektörü harekete geçirilmeli  

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Yönetim Kurulu Üyesi Nobuo Tanaka, Cancun’da yaptığı açıklamada; Kopenhag’da atılan olumlu adımlara rağmen, Meksika’da daha az salım yoluna gidilmesi gerektiğini belirtti. Tanaka ayrıca Kopenhag’da gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin birçok taahhütte bulunduğunu ve sera gazı azaltımının bu ülkeler arasında artık bir tabu olmaktan çıktığını söyledi ve “şimdi sormamız gereken bütün enerji sektörünü küresel olarak salımların azatlımı için nasıl harekete geçireceğimizdir” dedi.

BASIC ülkelerinden üç şart  

Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Çin’den oluşan BASIC ülkeleri 6 Aralık Pazartesi günü yaptıkları açıklamada Kyoto Protokolü’nün ikinci yükümlülük dönemi ile ilgili bir karara varılmadan, iklim değişikliği fonu (fast-track) hayat geçirilmeden ve teknoloji transferi konularında temel bir anlaşmaya varılmadan herhangi bir anlaşmayı desteklemeyeceklerini belirtti.
 
Cop16’nın 10 favori ismi  

İklim değişikliği müzakerelerinde her yıl farklı isimler ön plana çıkıyor. Greenbiz internet sitesinde yer alan haber COP16’ya damgasını vuran en önemli 10 ismi belirliyor. İsimler arasında COP16 Başkanı ve Meksika Dış İşleri Bakanı Patricia Espinosa Cantellano, Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderón, Global Green Institutude Başkanı Lord Nicholas Stern ve Coca Cola Company ve Tüketim Malları Forumu Başkanı Muhtar Kent gibi isimler yer alıyor.