Yeni 'Harika'lar Aranıyor



Antik yapılar ve modern mimarinin eserleri, dünyanın yedi yeni harikası olmak için yarışıyor. Eski listeye alternatif olacak adaylar arasındaki Ayasofya da 'oy' bekliyor. 'Dünyanın yedi yeni harikası' adayları belli oldu. İstanbul'dan Ayasofya da aday.

'Dünyanın Yedi Yeni Harikası İnisiyatifi', aralarında ünlü mimarların da bulunduğu bir jüriye, 77 popüler yapıdan oluşan bir liste hazırlatmıştı. Adaylarda '2000 yılından önce inşa edilmiş olmak, insan eliyle yapılmış olmak ve belirli bir düzeyde muhafaza edilmiş olmak' şartları aranmıştı. 'Dünyanın ilk küresel oylama kampanyası'nda 19 milyon oy kullanılmış, aday sayısı 77'den 21'e indirilmişti.

Sonuçlar bir yıl sonra
2006'da finale kalan 21 aday için internette www.new7wonders.com adresinde oylama yapılacak. Sonuçlar 1 Ocak 2007'de açıklanacak. Listenin, antikçağdan kalma 'Dünyanın Yedi Harikası' listesinin yerini alması planlanıyor.

MÖ 200'lü yıllarda filozof Philon tarafından belirlenen eski liste, Atinalılara rehberlik için oluşturulmuştu. Bu yüzden listedeki tüm yer ve yapılar, Akdeniz ve çevresinde bulunuyordu. Bu listede 'İskenderiye Feneri, Artemis Tapınağı, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, Babil'in Asma Bahçeleri, Halikarnas Mozolesi ve Gize Piramitleri' var. Gize Piramitleri, hem eski hem yeni aday listede yer alan tek anıt.

Yeni adaylar şunlar:
Akropolis (Yunanistan), Elhamra Sarayı (İspanya), Angkor Tapınağı (Kamboçya), Çiçenitza -Yucatan (Meksika), Kurtarıcı İsa Heykeli (Brezilya), Coloseum (İtalya), Easter heykelleri (Şili), Eyfel Kulesi (Fransa), Çin Seddi (Çin), Ayasofya (Türkiye), Kyomizu Tapınağı (Japonya), Kremlin Sarayı (Rusya), Machu Picchu Harabeleri (Peru), Neuschwanstein Kalesi (Almanya), Petra antik kenti (Ürdün), Gize Piramitleri (Mısır), Özgürlük Anıtı (ABD), Stonehenge Harabeleri (Britanya), Sydney Opera binası (Avustralya), Tac Mahal (Hindistan) ve Timbuktu kenti (Mali).