Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu Fransa Ulusal Liyakat Nişanı ile Onurlandırıldı



Üstün liyakat ve entelektüel birikimi ödüllendirmek üzere ilk olarak dönemin Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle tarafından 1963’te takdim edilen Chevalier dans l’Ordre national du Mérite (Fransa Ulusal Liyakat Nişanı) askeri ve sivil alanlarda üstün hizmet gösteren seçkin kişilere veriliyor. Ülkenin en önemli şövalyelik nişanlarından biri kabul edilen Chevalier dans l’Ordre national du Mérite’in sahiplerinden biri bu yıl Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) Direktörü Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu oldu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Geçtiğimiz hafta Ankara’daki Fransa Büyükelçiği binasında gerçekleştirilen törende Büyükelçi Hervé Margo, Prof. Dr. Yenişehirlioğlu’na Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron adına nişanı takdim etti. Hervé Magro törende yaptığı konuşmada, daha önce Fransa Kültür Bakanlığı’nın Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanıyla da taltif edilen Prof. Dr. Yenişehirlioğlu’nun geçmiş başarılarını selamlayarak, bugün, kendisinin bütün yaşam hikâyesinin onurlandırıldığını ve ödüllendirildiğini belirtti.

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu’na Chevalier dans l’Ordre national du Mérite nişanının, Fransa–Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesine ve iki ülke arasındaki kültür diplomasisi ağının canlanmasına yaptığı devamlı katkı dolayısıyla verildiği anlatıldı. Prof. Dr. Yenişehirlioğlu’nun kariyeri süresince yürüttüğü akademik ve idari işbirliklerinin, Osmanlı Sanatı ve Mimarisi uzmanı olarak bu alanı dünyada ve Fransa’da tanıttığı ve araştırma projelerine olanak sağladığının, iki ülke üniversiteleri arasında kurmuş olduğu ortaklıkların, entelektüel birikime sunmuş olduğu katkıların ve sivil toplum alanındaki girişimlerinin altı çizildi.

Fransa Büyükelçiliği konutunda düzenlenen törende yaptığı teşekkür konuşmasında Prof. Dr. Yenişehirlioğlu, Fransız akademik anlayışının ve entelektüel yaşamının özünü oluşturduğunu belirttiği disiplinlerarası bakış açısını öğrencileriyle paylaşmaya her zaman gayret ettiğini aktardı. Fransa’yla kendi duygusal bağının da çocukken dinlediği şarkılarla ve izlediği filmlerle başladığını paylaşan Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu, insanların birbirini anlamasının ve hoşgörünün gelişmesinin ancak eğitim ve kütür yoluyla olabileceğinin altını çizdi. İki ülke insanlarının arasındaki diyalog ve bağın korunmasını ve üniversite hayatlarının karşılıklı işbirliğini her zaman destekleyeceğini belirten Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu sözlerini, işbirliklerinin güçlenerek artması dilekleriyle sürdürdü.

 

*

l’Ordre national du Mérite / Fransa Ulusal Liyakat Nişanı Hakkında

Üstün liyakat ve entelektüel birikimi ödüllendirmek üzere ilk olarak dönemin Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle tarafından 1963’te takdim edilen Chevalier dans l’Ordre national du Mérite (Fransa Ulusal Liyakat Nişanı) ülkenin en önemli şövalyelik nişanlarından biri kabul ediliyor. Askeri ve sivil alanlarda üstün hizmet gösteren seçkin kişilere verilen nişanın sahiplerinden biri bu yıl Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) Direktörü Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu oldu.

Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu Hakkında

Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu, 1968 yılında Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’ni (bkz. Robert Kolej) bitirdi. Arkeoloji ve sanat tarihi öğrenimi gördüğü Paris Sorbonne Üniversitesinden 1971 yılında mezun oldu. Aynı üniversiteden İslam arkeolojisi ve sanat tarihi dalında yüksek lisans (1973) ve doktora (1981) derecelerini aldı. 1975-86 arasında Hacettepe Üniversitesinde (HÜ) öğretim üyeliği yaptı. 1986 yılında ABD’ye giderek Harvard Üniversitesi Ağa Han İslam ve Mimarlık Programı’nda konuk öğretim üyesi olarak araştırmalar yaptı. 1990 yılında Hacettepe Üniversitesinde profesör olan Yenişehirlioğlu, akademik yaşamını Osmanlı Sanatı ve Mimarisi dersleri vererek sürdürdü. 1995-98 arasında İngiltere’de Cambridge Üniversitesi Şarkiyat İncelemeleri Fakültesinde konuk öğretim üyesi olarak bulundu. Türkiye’ye döndükten sonra 2003 yılına kadar Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümünde ders verdi. 2003 yılında geçtiği Başkent Üniversitesinde Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesini kurarak dekanı oldu. Prof. Yenişehirlioğlu 2014 yılında Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümünde öğretim üyesi olarak, üniversiteye bağlı VEKAM’ın direktörlüğünü üstlendi.

Akademik görevlerinin yanı sıra UNESCO Kültür Mirası Ulusal Komitesi üyeliği (1987-92 ve 2002-2006), Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği başkanlığı (2001-03), Uluslar arası Türk Sanatı Kongresi Ulusal Komite Üyeliği, Akdeniz Ortaçağ ve Modern Dönem Seramikleri Uluslararası Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Prof. Yenişehirlioğlu’na 1991 yılında Fransa Kültür Bakanlığı tarafından Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanı, 1992 yılında Adelaide Ristori Ödülü (İtalya), 2022 yılında ise Türkiye ve Fransa Üniversiteleri arasında kurduğu ilişkiler ve akademik çalışmaları nedeniyle Fransa Cumhurbaşkanlığı Chevalier dans l’Ordre national du Mérite nişanı verilmiştir.

VEKAM Hakkında

Başkent Ankara ve çevresiyle ilgili araştırmalar yapan Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), bilim, kültür ve sanat dünyasına hizmet amacıyla 1994 yılında kuruldu. VEKAM bünyesinde, Vehbi Koç’un hayatına ait belgelere dayanarak gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra Ankara ve çevresinin kültürel mirasının, tarihinin ve ekonomisinin araştırılması, belgelenmesi ve korunmasına yönelik akademik çalışmalar yürütülmektedir. VEKAM ayrıca Ankara ve çevresi ile ilgili kitap, tez, makale ve süreli yayınlardan oluşan kapsamlı uzmanlık kütüphanesi ve zengin arşiviyle her yaştan araştırmacıya hizmet sunmaktadır. Ankara konusunda dünya çapında bir başvuru kaynağı olmak VEKAM’ın öncelikli hedefleri arasında yer alırken, VEKAM Yayınları da her geçen gün gelişen bir kaynak haline gelmektedir.

Koç Üniversitesi Hakkında

1993 yılında, en yetkin mezunları yetiştirmek, bilimin sınırlarını ilerletmek ve bu alanlarda ülkemize, insanlığa ve Türkiye'ye hizmet etmek misyonuyla kurulan Koç Üniversitesi, uluslararası düzeyde eğitim veren bir kurumdur. 22 lisans, 43 yüksek lisans ve 30 doktora programı bulunan Koç Üniversitesi'nde lisans programındaki öğrencilerin yüzde 68’i burslu olarak eğitim görmektedir. Koç Üniversitesi'nde öğrenim gören 9.799 öğrenci bulunuyor. Koç Üniversitesi’nin lisans ve yüksek lisans programlarından bugüne değin 19.000’den fazla öğrenci mezun oldu. Koç Üniversitesi, dünya standartlarında geniş laboratuvar, bilgi işlem ve araştırma olanaklarıyla, öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısında Türkiye'deki eğitim kurumlarının arasında en üst sıralarda yer alır.