İzmit Körfezi’nde canlılarda ve kıyıda yüksek miktarda ağır kanserojen madde olan 'poliaromatik hidrokarbon' tespit edildiğini belirten ÇMO Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı, "Körfez’den çıkan midye ve balıklar kesinlikle tüketilmemeli" dedi.
12 Ocak günü İzmit Körfezi’nde büyük bir çevre felaketi meydana gelmişti. Dilovası’nda bulunan Poliport Limanı’nda 2 tank arasında ikmal yapılırken denize çok büyük oranda akaryakıt sızmıştı. Olay sonrası çok sayıda deniz canlısı yaşamını yitirmiş, temizlik çalışması ise haftalarca sürmüştü. Çevre kirliliğine neden olan firma ise 2 milyon 100 bin lira idari para cezası ile cezalandırılmıştı.
Evrensel'in haberine göre, bu olaydan sonra Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Kocaeli Şubesi Ocak, Haziran ve Ağustos ayında Körfez’de yaptığı incelemenin raporunu açıkladı. ÇMO Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı yaptığı açıklamada, canlılarda ağır metallerin tespit edildiğini, İzmit Körfez’inden çıkan midye ve balıkların tüketilmemesini gerektiği ifade etti.
'Fazla miktarda ağır metal görüldü'
Başkan Ağdacı, “Dökülen kirletici maddelerin miktarı 100 tonun çok üzerinde. İlk alınan numuneler Tavşancıl, Hereke ve İzmit Marina bölgesinden alınmış analiz sonuçları korkunç boyutta kirlenmeyi göstermiştir. Ardından 6 ay sonra aynı mevkilerden alınan numuneler de özellikle Tavşancıl bölgesinde karada ve denizde sabit canlılarda çok fazla miktarda ağır metal görülmüştür” dedi.
'Ölçümde cihazımız alarm verdi!'
Ağustos ayı itibariyle ise hala en yakın ile en uzak noktada çok yoğun kirlenmenin devam ettiği, sabit canlılarda kıyıda yüksek miktarda ağır kanserojen madde olan 'poliaromatik hidrokarbon', kalıcı organik maddelerin çok yoğun olduğu tespit edildiği belirten Ağdacı “Bu değerlerin sıfır olması gerekirken yapılan ölçümler de cihazımız alarm vererek tıkanmıştır. Ayrıca Körfez dibinde sezyum dahil ağır metaller mevcuttur. Hal böyleyken birilerinin çıkıp ‘Körfez temizdir’ demesi, mavi bayrak aldatmacasıyla halkı yüzmeye teşvik etmesi abestir. Yine söylüyorum Kocaeli halkı, eğer sağlığına önem veriyorsa kesinlikle midye ve Körfez balığı tüketmemelidir. Biz İzmit Körfezi ile ilgili çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.