Taksim Meydanı'nın siluetinin değişmez sembolü Aya Triada Kilisesi… Açılıp açılmayacağı Ankara - Atina hattında tartışma konusu olan 1971'de kapatılan Heybeliada Ruhban Okulu… İstanbul'da hala pek çok kişinin hala Patrikhane binası zannettiği aslında eğitim kurumu olan Özel Fener Rum Lisesi…
Ve bugün Pera Müzesi olarak kapılarını açan Bristol Oteli…
İstanbul'da pek çok kişinin önünden geçip tarihini bilmediği binalardan birkaçı onlar. İmarı 19 ve 20. yüzyılın başına dayanan, Kadıköy'den Eminönü'ne, Boğaziçi'nden Sıraselviler'e, Pangaltı'dan Adalar'a şehrin dört bir yanında bulunan bu eserleri ve mimarlarını bir araya getiren "Batılılaşan İstanbul'un Rum Mimarları" sergisi yolculuğuna devam ediyor.
CNNTürk'ün haberine göre, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kentsel Projeler Direktörlüğü'nün desteğiyle Zoğrafyon Lisesi Mezunlar Derneği tarafından 2010 yılında açılan sergi denizin karşı kıyısına, Yunanistan'da Atina ve Selanik'in de aralarında bulunduğu 6 şehirde açılmasının ardından bu kez okyanus ötesine, ABD'ye taşındı. 27 Ekim'de Chicago'nun Loyola Üniversitesi'nde açılan sergi 10 Kasım'a kadar açık olacak.
İstanbul'un mimari, tarihi, sanatsal ve kültürel hazinesini geliştirmeyi, şehrin içinde yaşayanların da bilmediği yüzünü gün ışığına çıkarmayı amaçlayan sergi, iş hanlarından apartmanlara, okullardan kiliselere geniş bir yelpazeye sahip.
Sergide, İstanbul'da eserleriyle yaşayan mimarlar arasında, "mimar-ı saray-ı humayun" (saray mimarı) unvanını taşıyan ve 1880 yılında Taksim'deki Aya Triada Kilisesi'ni yapan Vasilaki İoannidis ve oğlu "sermimar-ı hazret-i şehriyari" (padişahın başmimarı) unvanlı Yanko İoannidis gibi önemli ve çok üst mevkilere kadar yükselmiş mimarların yanı sıra, 1895 yılında inşa edilen Heybeliada Ruhban Okulu'nun mimarı Perikles Fotiadis, 1881 yılında inşa edilen Balat'ın simgesi Özel Fener Rum Lisesi'nin mimarı Konstantinos Dimadis ve bugün Pera Müzesi olarak kullanılan Bristol Oteli'nin mimarı Achille Manoussos yer alıyor.