Perihan Bayraktar'ın yönetmenliğini yaptığı "İstanbul Hayali", Türkiye'nin ilk şehir plancısı olarak anılan; Gezi Parkı, Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ve Bağdat Caddesi'nin mimarı Aron Angel'in ilginç yaşam öyküsü çerçevesinde, Türkiye'nin kentleşme tecrübesini gözler önüne seriyor.
Filmde ayrıca İlhan Tekeli, Tarık Şengül, Cana Bilsel, David Harvey ve Pierre Pinon gibi ünlü mimarlık ve planlama uzmanları, Türkiye kentlerinde, özellikle de İstanbul'da olup biteni değerlendiriyorlar.
Türkiye'nin kentleşme tecrübesi erken Cumhuriyet Dönemi'nden günümüze kadar değişik safhalardan geçti. 1923'den 1950'ye kadar ulus-devletin kentleşmesi, 1950'lerden 1980'e kadar emeğin kentleşmesi ve 1980'lerden günümüze kadar gelen sermayenin kentleşmesi süreçlerinin ardından bugün artık, bütün bu süreçleri anlamaya çalışarak, huzurlu, stressiz başka türlü bir kent hayalini kurma ve yaratma zamanı gelmiştir.
"İstanbul Hayali", 12 Haziran'da saat 19:00'da TSMD Mimarlık Merkezi'nde izlenebilir.
Künye
Yönetmen: Perihan Bayraktar
Kurgu: Thomas Balkenhol
Görüntü Yönetmeni: Metin Avdaç, Thomas Balkenhol, Ercan Erdemir, Emre Erkmen
Ses: Thomas Balkenhol
Müzik: Kesmeşeker, 657, Serdar Ateşer, Janet & Jak Esim
Yapım: Katkısız-Homemade
Yapım Süresi: 100 dk.
Biyografiler
Aron Angel
Aron Angel (1916-2010), bundan 150 yıl önce ilginç bir şekilde Türkiye'ye gelmiş bir ailenin üyesidir. Angel'in büyük büyük babası Avrama Bivas, II. Vittorio Emanuele'nin diş hekimiydi. Avrupa'ya ilk seyahat eden ilk Osmanlı padişahı olan Sultan Abdülaziz'in Napoli limanında dişleri ağrıyınca diş hekimi Avramo Bivas onu kısa sürede iyileştirmiş. Abdülaziz'de gezisi sonlandığında, Emanuele'in buralardan ne istersiniz sorusuna, dişçinizi diyerek yanıt verir. Bivas da teklifi kabul edince Osmanlı sarayının diş hekimi olur.
1942-1952 yılları arasında şehir plancısı olarak İstanbul Belediyesi'nde çalışır. 1950'de Nazım Plan Dairesi Başkanı iken; kendisini en çok adadığı projelerin başında gelen Taksim'den Dolmabahçe'ye kadar uzanan Gezi Parkı'nın (2 numaralı park) ortasına hükümet Hilton Oteli'ni yapma kararı alınca Angel "Şahsi menfaatlerin revaçta olduğu bir müessesede çalışmaktan utanç duyuyorum" der ve istifa eder. "Yeşil alana bir tek çivi bile çaktırmam," sözü de kendisine aittir. Zamanında yeşil alanları ve ülke menfaatlerini korumak için titizlikle incelediği projeler ve bu titizliği nedeni ile vermediği izinler nedeni ile adı yaptım olducular tarafından bay Angel'den bay Engel'e çevrilmiştir.
Perihan Bayraktar
Ankara doğumlu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde tamamladı. Şehir plancısı olarak 22 yıl çalıştıktan sonra 2010'da emekli oldu. 'Omelas'ı Bırakıp Gidenler' isimli deneysel bir filmi, fotoğraf ve seramik çalışmaları var.