Vali Yardımcısı Murat Süzen ile Organize Sanayi Bölgesinde mermer işleyecek fabrikada incelemede bulunan Vali Mahmut Demirtaş, Adıyaman’ın saklı hazinesinin doğrudan yurt dışına gönderildiğini ve bunun kente bir katkısı olmadığını belirtti. Adıyaman'da çıkan mermerin kentte işlenerek yurt dışı pazarlarına ihraç edilmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, önümüzdeki günlerde faaliyete başlayacak fabrika sayesinde mermerin kentte işlenmeye başlayacağını ve bunun ekonomiyi ve istihdamı etkileyeceğini vurguladı. Adıyaman'daki mermer rezervi hakkında bilgi veren Demirtaş, şöyle konuştu:
"Adıyaman’daki mermer rezervinin, Türkiye’deki toplam rezervin yüzde 15’i civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da yaklaşık 2 milyar ton mermer anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Adıyaman, mermer sektöründe oldukça yüksek bir potansiyele sahip. Kentte 2011 yılı toplam mermer üretimi yaklaşık 400 bin tondur. Üretilen mermer genel olarak ham ve kabaca yontulmuş bloklar halinde satılmakta ve yaklaşık yüzde 90’ı ihraç edilmektedir. Zengin maden rezervlerine sahip Adıyaman'da elde edilen ürünlerin büyük bir kısmı, il genelinde yeterli sanayi tesisi olmadığı için işlenmeden pazarlanmaktadır. Yeraltı kaynakları bakımından zengin olan bölgeler, bu kaynaklarını kullanabildikleri takdirde daha kolay ekonomik büyüme ve kalkınma sorunlarını çözebilmektedirler. Fabrikanın faaliyete geçmesiyle bu sorun çözülecek ve bu da Adıyaman ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır”.
Adıyaman Emprodoru, petrol fiyatlarıyla yarışıyor
ADIMER A.Ş Genel Müdürü Savaş Çoban da, “Adıyaman’da çıkan mermeri işleyerek ekonomiye dönüştürmek amacıyla kurduğumuz ADIMER A.Ş mermer fabrikasını önümüzdeki günlerde işletmeye açacağız. Açacağımız fabrikada blok satıştan çok, işlenmiş ürün satışı olacaktır” dedi. Adıyaman mermerinin ekonomik boyutuna da değinen Çoban, “Bir varil ham petrol 91,5 dolardır. Bir varil ham petrolün ağırlığı 143 kg’dır. 143 kg işlenmiş Adıyaman Emperador’unun ortalama satış fiyatı ise 86 dolardır. Bu da Emperadorun ne kadar değerli bir maden olduğunu göstermektedir" şeklinde konuştu. Adıyaman Emprodoru'nun blok ve ebatlı ürünlerinin Brezilya, Rusya, Arap Ülkeleri, Azerbaycan, Kazakistan, Çin’e kadar geniş bir pazarda satıldığına işaret eden Çoban, şunları söyledi:
"Adıyaman Emperadorunun Türkiye’deki diğer mermer türlerine karşı en büyük avantajı küçük ebatlı plaka ve blok olarak satılabiliyor olmasıdır. İşletme anlamında ülkemizdeki diğer ocak türlerine baktığımızda, Emperador fabrika üretiminde kolay işlenebilir bir mermer türüdür. Eğer bir rakam vermek gerekirse, mermerin sadece ocaklardan ve blok üretiminden Adıyaman’a yıllık 45 milyon dolar katkısı olacaktır. Bu kapasite ileride daha da artırılabilir. Şu anda talebe yanıt verilemiyor”.