2013 yılında 500 milyon dolarlık yatırımla Cezayir’de demir-çelik üretimine başlayan Tosyalı Holding, ülkedeki yatırımlarına devam ediyor. 250 milyon dolarlık ek yatırımla hayata geçirilen ve 15 ayda tamamlanan 2. etapta, filmaşin ve ticari profil üretimi gerçekleşecek. Özellikle KOBİ’leri desteklemeyi hedefleyen yeni tesisin yıllık kapasitesi 700 bin ton olacak ve Cezayir’in tüm ithalatını ikame edecek.
1.3 milyar dolara ulaşan 3. etap yatırımları sonucunda ise, Tosyalı Holding’in ülkedeki yatırımları 2 milyar doları aşmış olacak. İlk iki tesiste hurdadan çelik elde edilirken, yeni Entegre ‘DRI’ tesisinde demir madeninden çelik üretilecek. Bu sayede maliyetler de azaltılmış olacak.
Yeni filmaşin ve ticari profil üretim fabrikasının açılışı ile yeni entegre “DRI” Demir Çelik Tesisi’nin temel atma Cezayir Basbakanı Abdelmalek Sellal’in katılımı ile gerçekleşti. Abdelmalek Sellal, törende yaptığı açıklamada, Tosyalı Holding’in Cezayir’deki yatırımlarından duyduğunu memnuniyeti dile getirdi ve yatırımlara ara vermeden aynı hızla devam edilmesini talep etti.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı törende yaptığı konuşmada, 500 milyon dolar yatırımla 2013 yılında Cezayir’de üretime başlayan demir-çelik fabrikasının ulusal inşaat demiri talebinin önemli bir kısmını karşıladığını söyledi. Fabrikanın öngörülen parametreler dâhilinde, hiçbir güçlük olmaksızın işlediğini kaydeden Tosyalı, Cezayir’deki yeni yatırımların ülkenin geleceğine duyulan güvenin önemli bir göstergesi olduğunu vurguladı.
“KOBİ’leri güçlendirecek”
700 bin ton kapasiteli filmaşin ve ticari profil üretim fabrikasının, özellikle KOBİ’lere ve dönüşüm yapan sanayicilere adandığını söyleyen Fuat Tosyalı, şu bilgileri verdi: “Filmaşinin kullanım alanları çok çeşitli ve geniştir. Hasır çelik üretiminden, bağ teline, çivi, vida, cıvata, somun, metal fırça, dikenli tel, yay teli, ataç, kaynak teli gibi çok sayıda ürünün hammaddesi buradan gelecek.”
“İstihdam yaratacak”
Filmaşin ve ticari profil ürünlerinin tamamıyla ithal edildiğini ve yıllık bazda ithal edilen adetlerin 1,5 milyon ton ve 2 milyon ton arası değiştiğini ifade eden Fuat Tosyalı, en verimli teknolojilerle donatılmış olan yeni fabrika ile filmaşin ve ticari profil ithalatının yüzde 45 oranında azalacağını söyledi. Tosyalı, “Bugünden itibaren işletmeye sokulacak olan yeni fabrika, ağırlıklı olarak mühendis ve teknisyenlerden oluşan 350 kişiye dolaysız istihdam yaratacaktır” dedi.
2017 yılında açılacak
Yeni tesisin açılışının yanı sıra, ikinci büyük bir olayı kutladıklarını söyleyen Fuat Tosyalı, temeli atılan 2,5 milyon ton çelik kapasiteli entegre “DRI” tesisi ile “Cezayir’in mega projesini” hayata geçireceklerini kaydetti. İnşaat çalışmaları 30 ay sürecek olan yeni tesisin 2017 yılı sonunda işletmeye alınması öngörülüyor. Yeni tesiste, hurda yerine, hammadde olarak demir madeni kullanılacak. Hammadde, limandan fabrikaya kadar döşenecek olan 14 kilometrelik konveyör taşıma bandı ile tesise ulaşacak.
1,6 milyon ton üretim
Bethioua sanayi bölgesine kurulmakta olan demir çelik üssünün, Afrika’nın en büyük ve en verimlisi olacağını söyleyen Tosyalı, “Bu üs, Cezayir sanayisinin kalkınmasına adanacak” dedi. Tosyalı şunları söyledi: “İlk fabrika ve açılışını yapacağımız bu filmaşin tesisi ile bugünden itibaren 1,6 milyon ton demir çelik ürünü üretim kapasitesine sahibiz. Yeni entegre “DRI” tesisinin inşaatının 2017 senesi sonunda tamamlanmasıyla beraber, 4 milyon ton demir çelik ürününe ulaşmak için üretim kapasitesi 2,5 milyon ton arttırılacak. Şirket tarafından yaratılan dolaysız istihdam sayısı şu anda 1000 kişidir. Bugün filmaşin fabrikasının işletmeye sokulmasıyla beraber dolaysız istihdam sayısı 1350 kişiye ulaşacaktır. 2017 senesi sonunda, yeni entegre “DRI” tesisinin işletmeye alınması sırasında, 3 ayrı tesisi olan şirket 3250 kişiye dolaysız istihdam sağlıyor olacak. Yeni projenin yaratacağı dolaylı istihdam sayısı ise yaklaşık 15.000 kişi olarak tahmin ediliyor.”