"2010'da İstanbul'un Gelirlerinin Yarısı Borca Gidecek"

Standard and Poor's (S&P), İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kredi reyting notu analizini içeren bir rapor hazırladı. Raporda verilen bilgiye göre, planlanan yatırımlar, İstanbul'un şu anda işletme gelirlerinin yüzde 16'sını oluşturan doğrudan borçlarını, 2010 yılına kadar yüzde 40-50 seviyesine çıkarabilir.

Raporda, İstanbul'un uzun dönem kredi notunun BB-, görünümünün de durağan olarak teyit edildiği hatırlatılarak, bu notun oluşturulmasında olumlu unsurların İstanbul'un, Türkiye'nin finansal ve ticari merkezi olarak giderek büyüyen bir ekonomiye ve bütçe gelirlerinde hızlı artışa sahip olması, olumsuz unsurların ise reformların geleceğine ilişkin belirsizlikler, artması beklenen borç birikimi ve değişen raporlama sistemi olduğu kaydedildi.

Reformların gelecekte alacağı şeklin net olmamasının, İstanbul'un finansal performansını olumsuz etkilediği kaydedilen raporda, muhtemel reform değişiklikleri gözardı edildiğinde, şehrin gelecek 3 yıl içinde yüzde 30'dan fazla işletme fazlasını ve sermaye harcamalarının ardından toplam gelirlerin yüzde 10'undan daha az miktardaki açığı sürdürmesinin beklendiği ifade edildi. Raporda, devletin şehrin gelirlerinin yüzde 80'ini alması nedeniyle düşük bir gelir esnekliğine sahip olduğuna dikkat çekildi.

Dövizle borçlanacak
Altyapı yatırımlarının şehrin önceliği olmayı koruduğu belirtilen raporda, ''Planlanan yatırımlar, İstanbul'un şu anda işletme gelirlerinin yüzde 16'sını oluşturan doğrudan borçlarını, 2010 yılına kadar yüzde 40-50 seviyesine çıkarabilir. Ayrıca yeni borçların aslan payını muhtemelen yabancı para birimiyle alınan borçlar oluşturacak ve bu kalem, 2010 yılında doğrudan borçların yüzde 50'sini oluşturacak'' ifadelerine yer verildi.