Yarışmanın Konusu Günümüzde alışveriş mekanları tüketim toplumlarının simgesi olan salt tüketim mekanları gibi algılanıyor. Oysa alışveriş kent yaşamının temel gereksinimlerinden birisi. Bu eylemi gün ışığı almayan, salt tüketme arzusunu tetiklemeye yönelik, "boş zaman"ları daha da "boş" kılan mekanların dışında düşünmek mümkün mü? Alışveriş olgusu ve mekanı sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde nasıl kurgulanabilir? Bu çerçevede sürdürülebilirlik olgusu iki biçimde gündeme getirilebilir: 1. Mekanın sürdürülebilirliği: Mekanın kendi enerjisini yaratan; dış enerji kaynaklarını tüketmeyen biçimde tasarlanması. Burada güneş enerjisi, havalandırma, yağmur suyu biriktirme gibi ögeler akla geliyor. Bunlar salt işlevsel değil, mekanın mimarisine katkı yapan öğeler olarak düşünülebilir. 2. Nesnelerin sürdürülebilirliği: Mekanda yer alacak nesnelerin yeniden dönüşüme sunulması (ambalaj malzemesinin yeniden kullanımı için oluşturulacak mekanlar gibi); alışveriş olgusunun örneğin "takas" biçiminde kurgulanması gibi. Yarışmacıların yukarıdaki seçeneklerin tümünü göz önüne alması beklenmemekle birlikte tasarımlarını "sürdürülebilirlik" kavramı çerçevesinde yorumlamaları ve bunu tasarımlarında açıkça yansıtmaları istenmektedir
Seçici Kurul Prof. Dr. Eti AKYÜZ LEVİ (Dokuz Eylül Üniversitesi) Prof. Dr. Gülsüm BAYDAR (Yaşar Üniversitesi) Doç. Dr. Osman DEMİRBAŞ (İzmir Ekonomi Üniversitesi) Doç. Dr. Şeniz CIKIŞ (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü) Serhan AKKUŞ (M-ART TASARIM)
Ödüller Birincilik Ödülü: 5.000 TL İkincilik Ödülü: 3.000 TL Üçüncülük Ödülü: 1.500 TL Mansiyon: 500 TL (Seçici Kurul kararı ile birden fazla olabilir)
Yarışma Takvimi Yarışma İlanı: 1 Kasım 2013 Soru Cevaplama: 15-30 Aralık 2013 Son Başvuru: 28 Şubat 2014 Ödül Töreni: Nisan 2014
Şartname için tıklayınız.
|