Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yıldız Mabeyn Köşkü Devletin Kabul Sarayı Oluyor

Yıldız Sarayı’nın içindeki Mabeyn bölümü devletin kabul sarayı haline getirilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın konuklarını artık otelde ağırlamak zorunda kalmayacağını söyledi.

Hürriyet Gazetesi
2 Yıldız Mabeyn Köşkü Devletin Kabul Sarayı Oluyor

Yıldız Sarayı’nın içindeki Mabeyn bölümü devletin kabul sarayı haline getirilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın konuklarını artık otelde ağırlamak zorunda kalmayacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yıldız Sarayı içindeki Mabeyn bölümünün Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların yabancı konuklarını karşılayacakları, görüşmelerini yapacakları mekan haline getirileceğini açıkladı. Günay, projeyle ilgili gelişmeleri şöyle anlattı:

Topkapı çok mütevazı

“Kısa süre önce Başbakan’la bunu konuştuk. Fransa’ya gittik. Adamlar bizi Versailles Sarayı’na götürdü; bir şehir. Bizim tarihimizde bu tür saraylar olmamış. Osmanlı’nın, ‘saray’ dediği Topkapı dahi o kadar mütevazı ki. Örneğin 1800’lerde Abdülaziz Avrupa’ya gitmiş ‘Bizde saray maray yok’ demişler, gelmişler Dolmabahçe ve Beylerbeyi yapılmış. Sayın Cumhurbaşkanı İstanbul’da daha yeni uluslararası bir heyetin başkanını Conrad Oteli’nde kabul etti. ‘Devletin Cumhurbaşkanı otelde kabul etmez’ dedim. ‘Ee ne yapalım?’ dedi. Bir yer bulalım, dedik. Hakikaten Avrupa’ya gidiyorsunuz el kadar devletler, sizi saraylarda karşılıyor. Bizim sarayımız yok ki. Topkapı’da misafir kabul edilecek bir bölüm yok. Yıldız Büyük Mabeyn’i öyle bir şekilde yapmaya çalışıyorum. Büyük Mabeyn bize bağlı. Orayı devlet kabul mekanı olarak düşünüyorum. Şimdi onunla ilgili bir proje yaptırıyoruz. Mekan Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın ve bizim gibi dışarıyla ilgili bakanların kullanacağı, ona elverişli bir yer olacak. Her zaman kullanacağız diye bir şey yok.

Atatürk’ten sonra bir şey yapılmamış

Cumhuriyet döneminde de Ankara’da Atatürk’ten sonra bir şey yapılmamış. Ne yazık ki hiçbir şey yok. Resim Heykel ve Etnografya Müzesi yapılmış. Atatürk’ten sonra gelmişler önüne bina koymuşlar. Üç bina yapılmış Atatürk dönemine ait, simgeseldir. Atatürk’ten sonra Cumhuriyet’in ruhunu öldürmüşler. Kim İsmet Paşa, Celal Bayar... Mustafa Kemal, Dolmabahçe’yi kullanmış. Keşke onun ufku arkadan gelenlerde olsaydı. İsmet Paşa’nın yaptırdığı ikinci bir bina yok. Atatürk’ten kalan İkinci Meclis, Resim Heykel ve Etnografya, Ankara adliye binaları? 1939’dan sonra doğru düzgün yapılan bir şey yok. Opera var sadece.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/yildiz-mabeyn-kosku-devletin-kabul-sarayi-oluyor-_79134.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • öncelikle bizde saray yok !! kelimesi çok üzücü ve komik !Bizde kaynakları ve olanakları verimli ve düzgün KULLANAMIYORUZ daha gerçekçi olurdu. İstanbul gibi bir şehirde Yurtdışı misafirleri karşılamak için uygun yer bulunamaması bizim ayıbımızdır!! SARAYIN yokluğu eksikliği falan değil. Şu ana kadar bunu Milyonkez ÇÖZEBİLİRLERDİ (diye düşünüyorum). Neden bu konodabile AVRUPA 'yı örnek gösterecek kadar ACİZ bir ülkeyiz ANLAMIYORUM bu konuda Cumhurbaşkanı ve Başbakan hala otelde misafirlerini ağırlıyorsa bu AVRUPANIN artısı DEĞİL bizi hala ÇOK GERİDE olduğumuzun bir göstergesidir. Bunu eleştirmek amaçlı değil bu duruma üzüntümü dile getirmek ve artık TÜRKİYE 'Yİ örnek alan DEĞİL ÖRNEK ALINAN bir ülke olarak görme isteğimdendir. Bunu kimin nasıl yapacağının da hiçbir ÖNEMİ yok benim için!! Sarayla da oturmak ona layık olmayı da GEREKTİRİR bunu unutmayalım lütfen!! YANITLA
  • Dolmabahçe de zamanının en özgün binalarından biri... Aynı şekilde Beylerbeyi, Ihlamur Kasrı, Kandilli, vb kasırlar da var ama eğer bunları Fransa'daki gibi kullanıma açsaydık, bugün örneklerini gördüğümüz Eski Eserlerin haline dönerdi... Biz daha Selatin Camilerimize sahip çıkamıyoruz... Fatih Camii cadde cephesinin hali nedir? Mabeyne yüklenen yeni fonksiyon yerindedir ama hakkıyla yapılacak düzenlemeler ve yeterli bakım ve koruma sağlanarak... Başarılırsa, diğer eşşiz binaları da yaşatacak girişimlere sıra gelir... erolzor yüksekmimar, odtü '71 YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!