Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Yeni Gelenler Buradakilerle Komşuluk Yapmayı Öğrenecek"




 

Proje geneline baktığımızda, yenileme sonrası burada ikamet edeceklerin daha ziyade yeni sakinler olacağı söylenebilir mi?

Hayır söylenemez. Mevcut mülk sahipleri burada büyük bir yer aldı. Her adadan ve seçtikleri her noktadan yer aldılar. Bugün dışarıda yaşayan ve mülkü yenilendikten sonra tekrar evine dönmek isteyen önemli bir kesim var. Tabi yeni gelenler de olacaktır.

 

Yeni gelenlerin semtteki güvenliğinin nasıl sağlanacağını düşünerek bu soruyu sordum aslında.

 

Bu soru bize çok soruluyor. İki yıl önce projeye başladığımızda, “Çıldırdınız mı, nasıl orada ofis tutuyorsunuz? İnsanların evlerini almaya çalışacaksınız, onları ikna etmeye çalışacaksınız. Büyük olay çıkar orada” dediler. İnanın hiçbir olay yaşamadık. İki yıl boyunca burada her meslekten insan ile görüşme yaptık. Belediye temsilcisi, mal sahibi, kiracı ile aynı masada oturduk. Bir aile ile en az 3-4 kez görüşme yaparak… Tek tek konuştuk ve bugüne kadar 3-5 kişi dışında hiç kimsenin sesi yükselmedi. Herkes haklarını öğrendi, kendi lehine olup olmayacağını tarttı, lehine olacağına inandıysa projeye dahil oldu.

 

Dolayısıyla ben burada bir güvenlik sorunu olduğuna inanmıyorum. Evet, burada yaşayan insanlar kentten çok kopmuş. Ama bu insanlar hiçbir şekilde devletle doğrudan ilişki kurmamışlar. Çeşitli nedenlerle dışlanmışlar, mağdur olmuşlar. Türkiye’nin ekonomik siyasi süreçlerini hepimiz biliyoruz. Zor bir hayat geçirmişler. Biz onları uygar bir masaya davet ettik. Neyle karşı karşıya oldukları, ne yapabilecekleri, belki kendilerinin hiç beğenmedikleri mülklerinin bir değeri olduğu ve bu değerle birlikte de bir haklarının olduğu tek tek anlatıldı. Bu projenin herkesin lehine olduğu yönündeki inanç oluşmamış olsaydı bu gün uzlaşmada %70 oranını telaffuz edemezdik.

 

Güvenlik konusunu aslında aileleri değil de enformel sektörde yer alanları düşünerek sormuştum.

 

Yenileme sonrasında alanda enformel bir düzenin sürdürülmesinin mümkün olabileceğini düşünmüyoruz. Bugüne dek elektrik-su faturalarını bile ödememiş, vergi vermemiş kesimler varken yeni düzende, her kesim yaşam alanının düzeni adına ortak sorumluluklarını yerine getirecektir. Eğer iyi yaşam koşulları beklentiniz varsa bununla ilgili maliyetleri karşılama yükümlülüğünüz de vardır.

 

Burada güvenlik sorunu olur mu? Evet, bir süre insanlar birbirlerine alışana kadar. Ama gettolar da oluşturmamak lazım. Bu bizim en büyük hatamız… Hedefimiz kente entegrasyon değil mi? Bu insanların hep bir arada yaşadığı, kent sahipliliği kültürünün üretildiği, az gelişmişle en üst gelişmişlik düzeyindeki insanın birbiriyle iletişim halinde olduğu, kenti paylaştığı bir düzen değil mi yaratmak istediğimiz?

 

Bence burası da öyle bir yer olacak. Bundan hiç tereddüdümüz yok. Kentin olanaklarına kavuşmak, eğlenceye ulaşmak, tarih içinde yaşamak isteyen bir profesyonel kesim var. Onlar her şekilde buraya gelecekler ve buradaki insanlarla komşuluk yapmayı öğrenecekler. Tarlabaşı'nın en olumlu tarafı öncelikle yer seçimi yapan ve burada mülk edinen kesimin, mevcutta da mülk sahibi olanlar olmasıdır. Bu keskin bir sosyal dönüşümün önüne geçecektir. Ama tabii ki yeni gelenler de olacaktır. Bu farklı kombinasyon yeni bir Tarlabaşı yaşam kültürünü de oluşturacaktır.

 

Her yerde değişim farklı şekillerde olmuştur. Son 20-30 yılda, Cihangir’de ilk kullanıcılar, ara dönem, son kullanıcılar çok farklı. Galata’da da öyle… Müthiş bir el değiştirme oldu. Gayrimüslimlere ait mülkler Anadolu’dan göç etmiş insanların eline geçti. Sonra tekrar daha yüksek eğitim seviyesine sahip insanlar oralarda mülk edinmeye başladılar. Değişim var olmaya devam edecektir.

 

Ama orada bu süreç tekil ölçekte yaşandı, Tarlabaşı’nda ise yenileme alanı bazında yaşanacak…

 

Burada belki daha yoğun bir bölgede olacak ama çatışmalı bir ortam olacağını düşünmüyorum, çünkü bölgedeki insanların % 70’i ile anlaştık, onlar da şu anda bu projenin olmasını istiyorlar. Ortalamada % 65 ile anlaşmış gözüküyoruz. Bu insanlar artık yeni yerlerinde oturmak istiyorlar. “Tamam kiramızı veriyorsunuz da, iç bahçesi olan, ışıklı, aydınlık yere ne zaman geleceğim” diyorlar. Artık yenilemenin başlamasını isteyen kesim alanda çoğunlukta.

Bu beklentiyi de doğru yönetmek zorundayız. Dolayısıyla bu yıl içinde tam anlamıyla inşaatlara başlamış olacağız. Yıkımlar, askıya alma, altyapı işlemleri bu yıl içinde başlayacak. 2011 başından itibaren de tam bir şantiye ortamı olacak.

 

Ne kadar zamanda tamamlamayı planlıyorsunuz projeyi?

 

Önce belediye bize yer teslimi yapacak. Arsa olarak teslim aldığımız andan itibaren öngördüğümüz inşaat süresi ise 2,5 yıl.

 

Proje sürecine ilişkin kişisel izleniminizi alabilir miyiz?

 

Bu işe başladığımız zaman, yani 2007 yılında ihaleyi aldığımızda, çok farklı sesler çıktı. En çok söylenen bunun bir ‘yıkım projesi’ olduğuydu. En azından insanlar bunun belli etik kurallar temelinde yürütülen bir proje olduğunu görmüş oldu. Mimari proje ayağı çok hassas yürütülüyor. Tek bir binanın rölövesini almak için en az 5-6 kere gidiyorsunuz. Rölöve kontrolü için de Koruma Kurulu raportörleri ile yine aynı binada bazen 2 gün boyunca çalışıyoruz. Çok hassas bir süreç. Mimari kısmını yürüttükten sonra, uzlaşma için 2 yıllık yoğun bir süreç yaşadık.

 

Her mal sahibi ile en az 3-4 kez görüştük. Şimdi kurulla birlikte, restitüsyon kararlarına göre, buradaki fiziksel müdahalenin nasıl olacağına karar vereceğiz. Gördüğünüz gibi sabırla 3-4 yıldır bu işin içindeyiz. En azından bunun, bugünden yarına hemen yıkıma başlanacak, hemen rant elde edilecek bir iş olmadığı ortaya çıktı. Tamamen bilgiye, emeğe ve paylaşıma dayalı bir süreç yaşıyoruz. Bu süreci sağlıklı bir şekilde yürütüyoruz, yürütmeye de devam edeceğiz.

 

Yine GAP İnşaat’ın ihalesini üstlendiği ve sizin proje direktörü olduğunuz Fener-Balat yenileme projesine ilişkin son durumu da öğrenebilir miyiz?

 

Orada Tarlabaşı’nda 2 yıl önce başladığımız sürece daha yeni başlıyoruz. Avan proje onaylandı. Fatih Belediyesi yetkilileri tarafından uzlaşma görüşmeleri sürdürülecek. Rehabilitasyon projesinin irtibat ofisi kullanılmaya devam ediliyor. Yaz döneminin sonrasında oradaki hak sahipleriyle de tek tek görüşmeler yapılacak, proje anlatılacak, adalar bazında toplantılar yapılacak. Bu toplantıların bir kısmı yapılmıştı, bunlara devam edilecek.

 


http://www.yapi.com.tr/haberler/yeni-gelenler-buradakilerle-komsuluk-yapmayi-ogrenecek_96338.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!