Teknikerler Birliği Trabzon Şubesi ev sahipliğinde 30 Kasım Cumartesi günü Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panelde, mesleki eğitimden sanayi sektörünün beklentileri, dünyada mesleki eğitim uygulamaları, Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin yapısı, mesleki ve teknik eğitimde ortaöğretim kurumlarının rolü, mesleki teknik eğitimde üniversitelerin rolü, mesleki teknik eğitimde özel eğitim kurumlarının rolü, mesleki teknik eğitim gören işgücünün, özellikle teknikerlerin hukuki ve mali sorunları üzerinde duruldu.
Ertan KılıçPanelde konuşan Teknikerler Birliği Genel Başkanı Ertan Kılıç, mesleki ve teknik eğitimin Türkiye'nin geleceğini belirleyeceğine vurgu yaparak, "Her sektörde olduğu gibi eğitim alanında da gelişim ve değişim konusunda sorunlar yaşıyoruz. Çözümü beraber üreteceğiz" dedi. "Bizce Türkiye’deki en büyük sorun, çok okumuşlarla az okumuşların piyasaya hakim olması ve ekonomik değerlerden tekniker ile teknisyenlerin uzak tutulması yönündeki çabalarıdır" diyen Kılıç, bu durumun ülkenin kalkınmasına çok büyük engel teşkil ettiğini savundu. Sayıları 4 milyon civarında olan tekniker ve teknisyen potansiyelinin iyi değerlendirilmesi durumunda ülke kalkınmasının pik yapacağına olan inançlarını dile getiren Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
"Teknikerlerin yüzde 78’i mesleğinin dışında, zor şartlarda iş yapmaktadır. Görev, yetki ve sorumlulukları belirlenerek, iş dünyasında iş üretmeleri sağlanmalıdır. Anayasanın bize verdiği hak olan meslek odamızın kurulmasına konulan engeller kaldırılmalıdır. TBMM’deki parlamenterlerimizden bir yasal düzenleme ile bu duruma son vermelerini talep ediyoruz. Yılların ihmali bize zaman, ülkemize güç kaybettiriyor. Sayın Başbakanımız; 'Bir otomobil yapabilecek yiğit yok mu?' diye serzenişte bulunuyor. Kendilerine buradan sesleniyoruz. Kimse yapmıyorsa, teknikerlere hak verin, önümüzdeki yasal engelleri kaldırın, biz ülkemizde otomobil yapmaya talibiz. Üzerimizdeki baskılar kaldırılırsa, el birliğiyle uzaya araç göndermeyi hayal olmaktan çıkartırız. Ülkemizin teknolojik bağımlılığına çare olmak istiyoruz".
M. Suat HacısalihoğluNitelikli işgücü olmadan kalkınmanın mümkün olmayacağını ve bunun da mesleki ve teknik eğitim gerektirdiğini belirten Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise, "Biz, odamız bünyesinde kurulan 'Mesleki ve Teknik Eğitim Komisyonu' aracılığıyla 2 yıldır eğiticilerin eğitilmesi ve öğrencilerin mesleki okullara yönlendirilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Ücretsiz olan eğitimlerle gençlerimizin teknolojiyle bütünleşmesini sağlamaya çalışıyoruz. 2 yıl içerisinde aldıkları eğitim sonucu 120 gencimiz ülkemizin çeşitli yerlerinde iş imkanı buldu. Bu eğitimlere sanayicilerimiz önemli katkılar sağladı. İthal ettiğimiz yüksek teknolojik ürünlerin üretimine yönelik bir sistem kurmak üzereyiz" diye konuştu.
Dr. Orhan Fevzi GümrükçüoğluTrabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da sanayicilerin istedikleri nitelikte elemanı bulamamaktan şikâyetçi olduklarına dikkat çekerek, sorunun iki nedeni olduğunu ifade etti. Bunlardan birinin nitelikli eleman yetiştirme misyonu üstlenen okullarda istenen düzeyde eğitim alınamaması olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, diğerini de ailelerin çocuklarını avukat, savcı, hakim, mühendis, doktor gibi mesleklere yönlendirmesi olarak tarif etti ve konuşmasına şöyle devam etti:
"Oysa gelişmiş ülkelerde aileler, çocuklarının ilgi duyduğu alanlarda teknisyen, tekniker düzeyinde okullarda yetişmesini istiyor, gönül rahatlığıyla bu okulları tercih ediyorlar. Mezun olduklarında eğitim aldıkları iş kolunda işlerini kurup veya bir işte çalışarak hayatlarını rahatça sürdürebiliyorlar. Bana göre teknikerler hiç kimseden ne bilgi olarak, ne unvan olarak, ne de meslek olarak zerre kadar eksik değiller. Yeter ki iyi bir altyapıyla gençlerimizi yetiştirelim, işadamlarının peşinden koşacağı bilgi ve beceriyle donatalım. Başkan Kılıç’ın dile getirdiği 'meslek odası kurulması talebi'nizi haklı buluyorum, destekleyici mahiyette çalışacağım. Meslek odanız bir nevi sizin okulunuz olacak. Yeni bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı, ülke kalkınması için projeler üreten üssünüz olacak".
Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara da, Türkiye'nin sıkıntısının işsizlik oranından ziyade mesleksizlik olduğunu söyledi. "Genç yaşta bir insanın her işi yaparım demesi, bilgi çağında artık konuşulmaması gereken bir sözdür" diyen Kara, şöyle devam etti:
"Batılı toplumlarında meslek liselerine yüzde %65-70 oranımda katılım var. Bizdeki oran çok yüksek değildir ve iş gücüne katılım da aynı şekilde olmayınca, sosyal bir problemle karşı karşıya kalıyoruz. Bu cidden ulusal bir problemdir. Ülkemizde 900 civarında meslek çeşitliliği vardır. Bu sayı gelişmiş ülkelerde 10 bin üzerinde görülmektedir. Biz de meslek çeşitliliğini artırmalıyız".
|