Kadıköy Belediyesi’nin Turkeco işbirliğiyle, kentsel yenileme bölgeleri başta olmak üzere afet riski altındaki alanların/yapıların yenilenmesi sürecinde depreme dayanıklı aynı zamanda çevre dostu, sürdürülebilir bina ve mahalle oluşumlarının hayata geçirilmesi için sürdürmekte olduğu “Ekolojiye Duyarlı Sürdürülebilir Yerleşke Kriterlerinin Belirlenmesi Projesi” kapsamında düzenlenen “Yeşil Bina- Yeşil Mahalle- Sürdürülebilir Kentsel Yaşam Konferansları”nın ikincisi bugün (4 Aralık 2012) gerçekleştirildi.
Konferansın açılış konuşmasında söz alan Kadıköy Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer, ilk etkinlikte bina ölçeğinde sürdürülebilirlik ilkeleri belirlendiğini ve bu kapsamda bir kılavuz oluşturulduğu söyledi. İkincisi düzenlenen konferansla mahalle ve ada ölçeğinde sürdürülebilirlik ilkeleri belirlemeyi amaçladıklarını belirten Sümer, dünyada önde gelen yerel yönetimlerin bu yöndeki çalışmalara önem verdiğini vurguladı.
İstanbul’un kentleşme sürecine kısaca değinen Sümer; aşırı göçün sağlıksız kentleşmeye, trafik ve çevre sorunlarına yol açtığını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonuyla hazırlanan ve 2011 yılında tamamlanan İklim Değişikliği Eylem Planı’nın önemine değinen Sümer, Kadıköy Belediyesi’nin bu doğrultuda yaptığı çalışmaları anlattı.
Haziran 2009’da İklim Dostu Kentler Kampanyası’na katıldıklarını söyleyen Sümer, Plastik Torbaya Hayır Kampanyası, Ambalaj Atıkları Yönetimi, Ekolojiye Duyarlı Sürdürülebilir Yerleşke Kriterlerinin Belirlenmesi Projesi, Gri Suların Kullanımı gibi çevreye duyarlı kampanya ve çalışmalara devam ettiklerini belirtti.
Gündemde büyük tartışmalara neden olan Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi’ne de değinen Sümer, alanın yeşil kriterlere uygun olduğunu ve İstanbul’un dönüştürülen ilk yeşil mahallesi olmaya aday olduğunu söyledi.
Akıllı Büyüme ile Kentsel Dönüşüm Bir Fırsat
Şule Sümer’den sonra söz alan Turkeco İnşaat ve Enerji’nin CEO’su Dr. Duygu Erten, Sürdürülebilir Yeşil Yerleşmeler için belirledikleri ilkeleri aktardı. Sürdürülebilirliğin bina ölçeğinin yanında bütüncül bir anlayışla sağlanması gerektiğine dikkat çeken Erten, Kadıköy Belediyesi’nin bu anlamda kapsamlı çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Erten, sürdürülebilir yeşil yerleşme ilkelerini; akıllı konum ve bağlantı, mahalle dokusu ve tasarım, yeşil altyapı ve yeşil binalar, süreç ve ekonomi olmak üzere dört başlık altında aktardı.
Akıllı büyüme sağlandığında kentsel dönüşüm uygulamalarının sürdürülebilirliğin sağlanmasında bir fırsat olduğunu söyleyen Erten, bu kapsamda gerçekleştirilecek projelerde halkın katılımının önemine de değindi. Konuşmasında TOKİ uygulamalarını eleştiren Erten, ulaşımdan uzak bu yapıların şehirleri oluşturmaya başladığını, bunun yerine insancıl yerleşimlerin oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Bina sertifikasyon sistemlerini anlatan Erten, yeşil bina sertifikası almanın sağlıksız bir hız kazandığını söyledi. Her ülkenin politik ve sosyal dinamiğinin farklı olduğunu belirten Erten, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ÇEDBİK’in bu konuda çalışmalar yaptığını ve Yeşil Yonca sertifikasyon sisteminin hazırlandığını belirtti. Sertifikasyon sistemlerinin malzeme üreten firmaları da kapsaması gerektiğini vurgulayan Erten, Avrupa Birliği’nin bu konuda çalışma yaptığını söyledi.
Afet Yasası ve Yeşil Yerleşmeler
Duygu Erten’in ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nü temsilen söz alan Yüksek Şehir Plancısı Bülent Yalazı, sürdürülebilirliği yeni çıkan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun bağlamında değerlendirdi.
Sürdürülebilirlik ilkelerinin kentsel dönüşüm projeleriyle örtüştüğü belirten Yalazı, elde edilecek tasarrufun kentsel dönüşüm sırasında oluşabilecek kredi borçlarını ödemede kolaylık sağlayacağını söyledi. Emsal artışının daha çok yeşil alan yaratmada önemli olduğunu vurgulayan Yalazı, kamusal mekan kullanımının artması halinde insanların daha küçük metrekarelerde ev sahibi olabileceğini söyledi. Kentsel dönüşüm sırasında ortaya çıkacak molozların satılabileceğini söyleyen Yalazı, atık yönetimi sağlanabileceğini belirtti.
Türkiye'nin İlk Breeam Sertifikalı Mahalle Projesi 35. Sokak
Bülent Yalazı’dan sonra söz alan Pelin Düştegör, Akşan Yapı adına Türkiye’nin ilk Breeam sertifikalı projesi olan 35. Sokak Projesi’ni aktardı. Projede geleneksel yerine, cesur ve farklı bir çizgi kullanıldığını anlatan Düştegör, hafif çelik yapı kullanımının sürdürülebilirlik açısından sağladı imkanlardan bahsetti. Hafif çelik yapıların; deprem güvenliğini ve minimum su kullanımını sağladığını belirten Düştegör, malzemenin yüzde 90’ının geri dönüştürülebildiğini vurguladı.
Yeşil Değerleme
Son olarak söz alan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, sürdürülebilirliğin gayrimenkul sektörü için öneminden bahsetti. Sürdürülebilirlik ilkeleri uygulanan binaların değer kazandığını belirten Tosun, değerleme uzmanlarının dikkat ettikleri noktaların bu ilkelerle bütünleştiğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.
|