Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Müzelerin Mimarını Merak Eder misiniz?

YEM (Yapı-Endüstri Merkezi) Yayın’ın çıkardığı Projeler/Yapılar dizisinin beşinci kitabı "Müzeler", Türkiye’den ve dünyadan önemli mimarların müze yapılarından oluşan bir derleme.

yapi.com.tr
4 Müzelerin Mimarını Merak Eder misiniz?

YEM (Yapı-Endüstri Merkezi) Yayın’ın çıkardığı Projeler/Yapılar dizisinin beşinci kitabı "Müzeler", Türkiye’den ve dünyadan önemli mimarların müze yapılarından oluşan bir derleme. Son birkaç yılda, 25 mimar/mimarlık grubu tarafından gerçekleştirilmiş 28 müzenin tasarımlarına yer veren "Müzeler" kitabı, Doğan Hızlan’ın aklına " Müzeleri gezerken, hoşunuza giden, sizi etkileyen binanın mimarını öğrenmek ister misiniz?" sorusunu getirmiş. Hızlan’ın Hürriyet Gazetesi’nde yayımlanan "Müzelerin Mimarını Merak Eder misiniz?" başlıklı yazısı, "bir sanat müzesinin mimarisinde her türde tekrarlanan bir şablonu"nun bulunmadığına dikkat çekerek, bu bağlamda mimarın önemine değiniyor:

****

Müzeleri gezerken, hoşunuza giden, sizi etkileyen binanın mimarını öğrenmek ister misiniz?

Çoğumuzda bu alışkanlık yoktur, oysa içeride gördüğünüz tabloların, objelerin daha iyi görünmesini, daha güzel bir sunum kazanmasını sağlayanlar arasında mimarlar başta gelir.

Yurt dışında yapılan müzelerin mimarları hakkında ayrıntılı bilgi verilir. Çünkü bir sanat müzesinin mimarisinde her türde tekrarlanan bir şablonu yoktur. Müzenin içinde yer alacak objelere göre yapılır tasarımı.

YEM (Yapı-Endüstri Merkezi) Yayın’ın çıkardığı Projeler/Yapılar dizisinin 5. kitabı “Müzeler”i okurken bunları düşündüm.

Binaların ayrıntısı, ışık düzeni, çevresi hakkındaki çizimlerle birlikte, dış ve iç görünüşünü de seyrettim.

Bu tür yayınların, uzmanlar dışındakiler için önemli bir işlevi var. Dikkat etmediğimiz, ilgimizi yoğunlaştırmadığımız mimari konusundaki, es geçişimizi biraz olsun değiştirebiliriz.

Bu diziden daha önce çıkan kitapları anımsatalım:

"Konutlar", "Ofisler", "Eğitim Yapıları", "Kültür Yapıları". Müzeler, Türkiye’den ve dünyadan önemli mimarların müze yapılarından bir derlemede, son birkaç yılda, 25 mimar/mimarlık grubu tarafından Türkiye’nin ve dünyanın 22 ayrı noktasında gerçekleştirilmiş 28 müzenin tasarımları yer alıyor.

Bu tür kitaplar insanı doğru bir biçimde yönlendiriyor.

Aşağıdaki müzeler, hiç kuşkusuz Türk mimarisinin geldiği yer konusunda da bize bilgi veriyor.

Kitapta sözü edildiği gibi, belli bir kavram ekseninde mimarların çalışmaları burada sergileniyor. Yoksa mimarlar hakkında en yetkin, tamamlayıcı bilgi olarak bakmayınız bunlara.

Dünyadaki örnekleri, kitabı okuyarak öğrenmenizi salık veririm. Ben bizim mimarların, mimarlık gruplarının binalarından söz edeceğim.

Onların listesini vereceğim. Türkiye’nin çeşitli illerinde, gezdiğimiz müze mekânları bunlar. Afrodisyas Ek Müzesi / Bektaş Mimarlık İşliği - Cengiz Bektaş.
Buz Müzesi – “Magic Ice” / Akyürek Elmas Mimarlık -Çağla Akyürek Elmas, Can Elmas.
Çağdaş Sanatlar Müzesi / Emre Arolat (EAA), Nevzat Sayın (NSMH).
Çine Arıcılık Müzesi / Bektaş Mimarlık İşliği - Cengiz Bektaş.
Enerji Müzesi / Mimarlar Tasarım LTD, Tasarım Ekibi; Han Tümertekin, Gürden Gür.
İTÜ Toplum Bilim Parkı Havacılık Müzesi / Selim Velioğlu, Ece Funda, Orkun Özüer.

Umarım hepimiz/hepiniz bu müzeleri gezerken, mimarın adını anımsayacağız.

Zaman zaman gazetelerde okuyoruz. Yurtdışında ödül alan mimarlarımız var. Onları küçük bir haber olarak okuyoruz. Ancak ödülün niteliğini, önemini mimarlık dergilerini okuduktan sonra anlıyoruz.

Son yıllarda Türk mimarları uluslararası alanda birçok önemli ödül kazanıyorlar. İyi mimarlar yetiştiriyoruz. İnanıyorum ki daha iyileri de yetişecek.

Müzeler, Projeler Yapıtlar 5, Müzeler, 16 Ülkeden 25 Mimari Anlayış, 28 Müze. YEM Yayın.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muzelerin-mimarini-merak-eder-misiniz_90799.html

Read Comment Section
4 Yorum Yorum Yaz
  • Sanata deger veren ıs adamlarına bu ulkenın halkının gereken degerı vermesı gerekır. Mesela sabancı muzesı gıbı. Bu ulkede tarıhı bır cok eserı gorebılırsınız orada. Osmanlı eserlerınden tutunda cumhurıyetın ılk zamanlarına kadar her seyı bulabılırsınız. Gıtmenızı ve gormenızı tavsıye edıyorum... YANITLA
  • Sadece yeni müzelerin değil eski müzelerin mimarlarını da merak ediyoruz. sadece muzeler degil, her yerdeki tarihe mal olmus binalarin mimarlarini binanin gorulebilir bir yerinde bir plaket ile onurlandirabilir ve cocuklarimiza miras birakabiliriz... YANITLA
  • müze mimarlığının çok önemli olduğunu düşünüyorum, bina kadar cevreside önemli. diploma dönemimde (ytü-kadiköy mim. fak.) konu olarak beşiktaş meydan düzenlemesi-deniz müzesi ilave yapısı işlendi. ben projemde iskele yaya trafiğini müze içerisinde geçirmeyi planlıyarak hazırladım. ana fikir olarak, insanlar geçerken müze ile iletişim kursunlar, müzeyi yaşasınlar istedim. Yıl 1980, şimdi bir müze binası yapılıyor, dışarıdan gördüm, yer seçimi yanlış. bittiği zaman göreceğiz ne yapıldığını. saygılarımla YANITLA
  • Sadece yeni müzelerin değil eski müzelerin mimarlarını da merak ediyoruz. Sadece müzelerin değil, kütüphanelerin, tiyatro ve konser salonlarının, operaların, hatta tren istasyonlarının mimarların da merak ediyoruz. Hepsi hakkında kapsamlı yayınlar yapılmalı. Saygılarımla, YANITLA
4 yorumdan 4 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!