Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Küresel Sanayinin Kullandığı Ham Maddenin Yarısı Geri Dönüşümden'

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu Başkanı Maguin, 'Küresel sanayinin ihtiyaç duyduğu ham maddenin yüzde 50'ye yakın bir bölümü geri dönüşüm sayesinde sağlanıyor. Yılda 200 milyar doları aşan cirosuyla geri dönüşüm endüstrisi yarının sürdürülebilir kalkınmasında da kilit bir role sahiptir' diye konuştu

Radikal Gazetesi
'Küresel Sanayinin Kullandığı Ham Maddenin Yarısı Geri Dönüşümden'

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu Başkanı Maguin, 'Küresel sanayinin ihtiyaç duyduğu ham maddenin yüzde 50'ye yakın bir bölümü geri dönüşüm sayesinde sağlanıyor. Yılda 200 milyar doları aşan cirosuyla geri dönüşüm endüstrisi yarının sürdürülebilir kalkınmasında da kilit bir role sahiptir' diye konuştu

Dünyanın en büyük geri dönüşüm sanayicilerini bir araya getiren Uluslararası Geri Dönüşüm (recyling) Bürosu (BIR) Başkanı Dominique Maguin, geri dönüşüm endüstrisinin küresel ekonomide geleceğin endüstrisi olmaya aday olduğunu belirterek, “Bugün küresel sanayinin ihtiyaç duyduğu ham maddenin yüzde 50’ye yakın bir bölümü geri dönüşüm sayesinde sağlanıyor. Hedefimiz bu oranı gelecek 20 yıl içinde yüzde 60’lara, yüzde70’lere kadar çıkarmak. Geri dönüşüm dünyada sürekli büyüyecek ve hiçbir zaman düşüşe geçmeyecek tek doğal kaynaktır” dedi.

Giderek artan ciro

Giderek artan sayıda kanaat önderinin sağlıklı bir geri dönüşüm endüstrisinin hem küresel ekonomi hem de çevre için iyi bir işlev gördüğünün farkına vardığını ifade eden BIR Başkanı Dominique Maguin, “Yılda 200 milyar doları aşan cirosuyla geri dönüşüm endüstrisi hem bugünün hem de yarının sürdürülebilir kalkınmasında kilit bir role sahiptir.

Geri dönüşüm hem ülkeler ve şirketler arası iş fırsatlarını arttırıyor hem de sürdürülebilir kalkınmayı çevre koruma politikalarıyla başarılı bir şekilde buluşturuyor” diye konuştu.

Maguin İstanbul’a geldi

Haziran ayı içinde İstanbul’da yapılan ve örgütün tarihinde en yüksek delege katılımıyla gerçekleştirilen BIR yıllık toplantısı için İstanbul’a gelen Dominique Maguin, “Geri dönüşüm sektörünün enerji tasarrufunda ulaştığı performans, üretim sürecinde sağladığı su tasarrufu ve hava kirliliğinde yaptığı ciddi azalmalar bizim mesleğimizin kredisini her geçen artırıyor. Gelecek yıllar içinde geri dönüşüm endüstrisi gezegenimizin varlığı açısından vazgeçilmez olacaktır. Metal, kâğıt, cam, plastik, lastik gibi atıklarla hızla kirlenen okyanusları da geri dönüşüm endüstrisi kurtarmaya aday” dedi.

En büyük ithalatçı Çin

Geri dönüşümde en büyük ithalatçının Çin Halk Cumhuriyeti olduğunu, Türkiye’nin de geri dönüşümde çelik başta olmak üzere iyi bir ithalatçı olduğunu kaydeden Maguin şöyle devam etti:

“Türkiye’de otomobil ve makine sanayi başta olmak üzere geri dönüşümlü hammadde kullanımı artıyor. Şu anda çelikte Türkiye iyi bir pazar. Demir dışı metallerde, plastikte ve kâğıtta da bu pazarın gelişmesini bekliyoruz.

Türkiye ekonomisinin 21. yüzyılda hem rekabetçi gücünü arttırması hem de bunu sürdürülebilir bir modelde götürmesi için geri dönüşüm endüstrisi önemli olacak. Tüketiciler artık geri dönüşümlü ürünleri tercih eder hale geldi.”

Gazeteler kullanıyor

Maguin, batı ülkelerinde bugün gazetelerin yüzde 60’a yakın oranının geri dönüşümlü kağıt kullanılarak basıldığını hatırlatarak, “Türkiye’de yakın bir gelecekte gazetelerin geri dönüşümlü kağıda basılması beklenir bir durumdur. Herkesin zannettiğinin tersine, artık yeni teknolojilerle geri dönüşümlü kâğıt ile normal kâğıt arasında hem kalite hem de renk açısından fark kalmadı. Hatta daha beyaz olan geri dönüşümlü kâğıtlar bile mevcuttur” yorumunda bulundu. BIR Başkanı Dominique Maguin, yeni sanayileşmekte olan Doğu Avrupa, Güney Doğu Asya ve Hint Yarımadası’ndaki ülkelerin ekonomik kalkınmalarını belirli bir noktaya getirmek ve 21. yüzyılda daha önemli bir ekonomik rol üstlenebilmek için sanayi üretiminde doğal ham maddelere ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

Doğal hammadde kıt

“Ancak doğal hammaddeler hem kıt hem de pahalı. Ayrıca bunları üretmek için büyük enerji kaynağı da gerekiyor. Hâlbuki geri dönüşümlü hammadde sayesinde bu ülkeler ekonomik kalkınma ve sanayileşmelerini daha rahat yürütebilirler. İkincil hammaddeler bu ülkelerin kalkınma ekonomilerinde kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir kaynak olacaktır. Bugün endüstrileşmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere yönelik önemli ölçekte bir geri dönüşümlü hammadde ihracı söz konusudur. Türkiye de en büyük ithalatçı ülkelerden biridir.”

70 ülkeden 750 şirket üye

Dominique Maguin, geri dönüşümün bugün artık önemli bir uluslararası ticaret haline geldiğini ve geri dönüşümle ilgili şirketlerin de dünya arenasındaki önemlerinin arttığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

“BIR hızla büyüyen bu pazarı düzenleyen ve ticaretin gelişmesine katkı yapan bir rol üstlenmiş durumdadır. 70 ülkede 750’den fazla şirket BIR’e üyedir. BIR enerji tasarrufu sağlayarak ve karbondioksit emisyonlarını azaltarak günümüzde yeni model bir ekonomiyi temsil ediyor. Geri dönüşüm endüstrisi küresel endüstrinin yüzde 50 hammadde ihtiyacını karşılaması bir yana, sağladığı enerji tasarrufu ve yarattığı büyük çaplı istihdam ile yarının ekonomisinde daha büyük bir rol oynayacaktır” diye konuştu.

BIR Başkanı Dominique Maguin, “Bugün artık hiçbir uluslararası organizasyon konu çevre koruma ve ekonomik refah söz konusu olduğunda ne geri dönüşümü ne de bu alanın en önemli aktörü olan BIR’i görmezlikten gelebilir. Geleceğimizi düşünmeliyiz” dedi.

‘İnsanoğlu bozuyor’

BIR Başkanı Maguin, insanoğlu gezegendeki en değerli hazineleri en büyük ölçekte kullanan ve bunları tükettikten sonra bir kenara atan ve büyük atık yığınları oluşturan dünyadaki tek canlı oluğuna işaret ederek, “Örneğin yaşlı bir kuşun yuvası her defasında onarılarak tekrar tekrar kullanılabilir. Eğer bir karıncanın yuvası yıkılırsa, karıncalar tüm bu parçaları yeniden kullanarak yeni yuvalarını inşa ederler. Yani bu anlamda hayvanlar insanlara kıyasla çok daha ekonomik davranırlar ve kaynaklarını her defasında yeniden kullanırlar” dedi.

Her yıl 1 milyar ton hurda ekonomik değere dönüşüyor

* Her yıl ortalama 1 milyar ton üzerinde bir ikincil hammadde (hurda metal, kâğıt, plastik, cam, lastik vb) geri dönüşüme uğruyor.
* Okyanuslar üzerinden gemiler her yıl en az 2 milyon konteynır ikincil hammadde taşıyarak ülkeden ülkeye gitmektedir. Bugün kâğıdın yüzde 50’si geri dönüşeme uğratılmış elyaftan elde edilmektedir. Hükümetler, yasa koyucular ya da diğer sosyal paydaşlarımız unutmamalıdır ki geri dönüşüm endüstrisi olmaksızın, hurda demir ve çelik geri dönüşüme uğratılmaksızın mevcut çeliği üretmek için gerekli olan hammaddenin yüzde 44’ü sağlanamayacaktır.
* Bugün çelik üretmek için kullanılan hammaddenin yüzde 44’ü hurda demir ve çelikten elde edilmektedir. Yine bugün kullandığımız bakırın yüzde 40’ı geri dönüşüme uğratılmış ikincil hammaddelerden sağlanıyor.
* Kurşunda bu oran yüzde 45, çinkoda yüzde 30,alüminyumda yüzde 25 ve paslanmak çelikte de yüzde 40’dır.

Otomobillerdeki malzemeyi fark ettiniz mi?

Geri dönüşümün en zor ve uzmanlık gerektiren alanlardan birinin hurda otomobiller olduğunu belirten Dominique Maguin, “Geri dönüşüm endüstrisine hurdaya çıkmış her modelde otomobil geliyor. Bütün bu arabaları iyi tanımanız, tüm parçalarını iyi bilmeniz gerekir. Çevreye zararlı akü gibi bölümleri ayırmanız, sökümü uzman yapmalı. Biz tüm bu farklı modellerden sonuçta bir model araba çıkarıyoruz. Bu hurdayı çeliğe dönüştürerek yeniden otomobil endüstrisine gönderiyoruz. Böylece birincil hammadde ile ikincil hammaddeyi birlikte kullanılarak otomobil elde ediyorsunuz. Bizim savunduğumuz yaklaşım birincil hammaddeyle geri dönüşümden elde edilmiş ikincil hammaddeyi birlikte kullanmaktır. Bu plastikte de geçerli. Plastik atıkları çağın en büyük sorunu. Bunları geri dönüşüme uğratarak birincil hayatlarında başka bir ürün olan plastikten, ikincil hayatlarında tümüyle başka ürünler ortaya çıkıyor” dedi. (anka)

 

ETİKETLER: kurum çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/kuresel-sanayinin-kullandigi-ham-maddenin-yarisi-geri-donusumden_80591.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!