Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kentsel Dönüşüme “Ne Yapmalı?”

13. İstanbul Bienali, kentsel dönüşümü konu edinen “Şehri Kamusallaştırmak” etkinliğiyle başladı. Kentsel dönüşümün muhalefet pratiklerinin yürütücüleri ve teorisyenler “Agorafobi: İstanbul’da kentsel dönüşüm” panelinde bir araya gelerek, müzakere alanlarını ve “ortak imgelem” yaratmanın olanaklarını tartıştılar.

Kentsel Dönüşüme “Ne Yapmalı?”

/p>

“Güçsüzün Adı Yok”

Oturumda ilk sözü, kentsel planlama literatürüne birçok makale ve kitap katan şehir plancısı ve sosyal bilimci Prof. Dr. İlhan Tekeli aldı. İstanbul’un şehirle uğraşanlar için bir laboratuar haline geldiğini ve şehirle ilgilenen herkesin bu alanda kafa yorması gerektiğini vurgulayarak konuşmasına başlayan Tekeli, mevcut literatürün bu alanda çok eksik kaldığını, bu eksizliğin ise bir çaresizlik yarattığını ifade etti. Panelin konu başlığında yer alan ve psikoloji alanında kullanılan “agorafobi” kavramının kentsel dönüşümle birlikte toplumsal bir duruma tekabül ettiğini söyleyen Tekeli, mevcut algının kavramın tanımı olan kendini durumdan kurtaramama ve kapanma üzerine kurulu olduğunu belirtti. Yalnız dönüşüme maruz kalan insanların değil akademinin de duruma agorafobi halinde baktığını vurgulayan Tekeli, bu çeşit bir kapanmanın iktidar tarafından çok yönlü sunulduğuna dikkat çekti. Toplumsal kapanmanın siyasetin gerçekleştirilme biçimiyle doğrudan ilişkili olduğunu anlatan Tekeli, iktidar tarafından sürecin güç estetizasyonu ve  post-modernizm üzerinden yürütüldüğünü belirtti.

Türkiye’nin kentleşme tarihinde dönüşümün daha önce de var olan bir durum olduğunu söyleyen Tekeli, günümüzde kentsel dönüşümün bu kadar vahim algılanmasının sebebini güç estetizasyonuyla yürütülen siyaset biçimi olarak gösterdi. Bu noktada muhalefetin yetersiz kaldığını vurgulayan Tekeli, Duygu Asena’nın “Kadının Adı Yok” kitabına gönderme yaparak, bu post-modernist güç karşısında “güçsüzün adı yok” dedi. Konuşmasının açılışına atıf yaparak eleştirel literatürün eksikliğinin müzakere süreçlerini kısır bıraktığını söyleyen Tekeli, toplumda yaşanan bu agorafobi halinden tek çıkış yolunun eleştirisinin yeniden inşası olduğunu ifade ederek konuşmasını tamamladı.

“Kapitalizm mahalleyi yeniden keşfediyor”    

Sözü İlhan Tekeli’den devralan gelişim planlamacısı Yaşar Adnan Adanalı, kendi blogundan sunduğu görselleri anlatarak konuşmasına başladı ve İlhan Tekeli’nin sözünü ettiği eleştirinin yeniden inşası konusu üzerine eğilmek gerektiğini vurguladı. 5 Ekim 2012’de başbakanın katıldığı törenle başlayan kentsel dönüşümün bir “yıkım şöleni” şeklinde kamuoyuna sunulduğuna değinen Adanalı, Avrupa dönüşüm sürecinin benzer bir şekilde yaşandığına ve yapılan toplu konutların daha sonra yıkıldığına dikkat çekti. Kentsel dönüşümün yukarıdan aşağıya bir baskı yoluyla yürütülen bir süreç olduğunu söyleyen Adanalı, bu süreçte yaşam gerçekliğinin dikkate alınmadığını belirtti. Bahsettiklerini örnekleyerek devam eden Adanalı, Ankara Çinçin mahallesinde yapılan dönüşümün reklam afişlerine dikkat çekerek, masal gibi sunulan dönüşüm sürecinde öznelerin yok sayıldığını ifade etti.

 

Yeni projelerde “mahalle” kavramının bir pazarlama aracı olarak sunulduğunu ifade eden Adanalı, kapitalizmin mahalleyi bu anlamda yeniden keşfettiğini vurguladı. Yapılan yeni konut projelerinde, eski mahalle yaşamına yapılan göndermelerin sanal olduğunu söyleyen Adanalı, gösterdiği projelerde güvenliğin “mahallede dolaşan düdüklü gece bekçileri” tarafından sağlandığını anlatarak durumu örneklendirdi.

Konuşmasının son kısmında İstanbul ve kamusal mekan ilişkisine dikkat çeken Adanalı, İstanbul’da mevcut kamusal mekanların sorgulanması gerektiğini ancak kamusal mekanın artık yalnızca alışveriş merkezleriyle sınırlandırılmaya çalışıldığını aktardı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusume-ne-yapmali_104430.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!