"Müstesna Şehrin İstisna Hali"
"Siyasetin Merkezinde Artık Kent Var"
Kamuya Hitap Ederken Protesto
Mamak'ta Kentsel Dönüşüm Başlıyor
Kentsel Dönüşüme Avrupalı İlgisi!
“Kentsel Dönüşüm Toplumsal...
Derbent'te 'Riskli Alan' Apartmanları...
Devlet Afet, Sarıyerli Rant Diyor
"Şehri Kamusallaştırmak"
Taksim Platformu Mimarlık...
Kentsel Dönüşüme “Ne Yapmalı?”
13. İstanbul Bienali, kentsel dönüşümü konu edinen “Şehri Kamusallaştırmak” etkinliğiyle başladı. Kentsel dönüşümün muhalefet pratiklerinin yürütücüleri ve teorisyenler “Agorafobi: İstanbul’da kentsel dönüşüm” panelinde bir araya gelerek, müzakere alanlarını ve “ortak imgelem” yaratmanın olanaklarını tartıştılar.
13. İstanbul Bienali Kamusal Programı; sivil alana erişim ve kent haklarını odağına alan “Şehri Kamusallaştırmak” etkinliğiyle başladı. Yeni mimari yönetmeliklerin içerdikleri ve dışladıkları, kalmasına izin verilen ve bir kere daha barbar edilen şehrin özneleri açısından kentin geleceği nedir? sorusuyla yola çıkılan etkinlikte; konunun çerçevesi, kent sakinlerini birer aktör olarak nasıl üretileceğine karar veren siyasi bir mekanizmanın oluşumu bağlamında çizildi.
Yurtiçi ve yurtdışından alanında uzman birçok konuşmacının deneyimlerini paylaştığı etkinliğin Agorafobi: İstanbul’da kentsel dönüşüm başlıklı panelinde, kentsel muhalefet pratiklerinin yürütücüleri ve konu üzerine birçok yazın üretmiş akademisyenler bir araya geldi. Oturumun başkanlığını yürüten Fulya Erdemci; kentsel dönüşüm sürecinin çok büyük bir kentsel bölüşüm projesi olduğunu dile getirerek; İstanbul’un şiddetli bir eşikten geçtiğini söyledi. Oturumda, ortak bir imgelem yaratma olanakları ve müzakere süreçlerinin kısıtlılığı üzerinden bir tartışma alanı yaratılacağını ifade eden Erdemci, sözü bu amaçla bir araya getirilen konuklara bıraktı.
|