Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kadifekale'nin Sırrı Çözülüyor

Kadifekale projesi kapsamında, arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı. Araştırma ekibi, "bilinmezliklerle dolu" denilen bölgedeki kazılardan İzmir tarihi açısından önemli bulgular bekliyor. Büyükşehir Belediyesi, M.Ö. 334 yılında Pagos Dağı'nda Makedonya Kralı Büyük İskender'in isteği üzerine yaptırılan Kadifekale'nin sur duvarları restorasyonu

Yeni Asır Gazetesi
1 Kadifekale'nin Sırrı Çözülüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kadifekale projesi kapsamında, arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı. Araştırma ekibi, "bilinmezliklerle dolu" denilen bölgedeki kazılardan İzmir tarihi açısından önemli bulgular bekliyor. Büyükşehir Belediyesi, M.Ö. 334 yılında Pagos Dağı'nda Makedonya Kralı Büyük İskender'in isteği üzerine yaptırılan Kadifekale'nin sur duvarları restorasyonu için 2009 Mart ayında başladığı çalışmaları sürdürüyor. Kadifekale'de hazırlanacak proje için ölçümler yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü uzmanları, bölgede kazı çalışmalarına başladı. Agora Kazı Başkanlığı'nı da yürüten Doç. Dr. Akın Ersoy ve ekibi, Kadifekale'nin sırlarını ortaya çıkarmak için yola çıktı.

Athena tapınağı

İç Kale'nin Güney Surları tarafından başlatılan kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Doç Dr. Akın Ersoy, "Bu çalışmalar, İzmir'in arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak. Üç yıldır Agora'daki kazı çalışmaları yapıyoruz. Agora'da kısmen de olsa, nereden ne çıkacağına dair bir fikrimiz oluştu. Ama Kadifekale, bilinmezliklerle dolu. Yeni dönem kazı çalışmalarının bize yeni ufuklar ve ışıklar açacağını ümitediyoruz" dedi.

Kazı çalışmalarının, sur duvarları boyunca devam edeceği bilgisini veren Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uzun süredir Kadifekale'de kazı çalışması yoktu. Daha önce sarnıç ortaya çıkarılmış. Burası, İzmir tarihi için çok önemli bir yer. Mescit-Şapel diye adlandırılan sarnıcın kuzeydoğu tarafında büyük bir ihtimalle Athena Tapınağı olabilir."

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çıkılan proje ihalesi ile mart ayında başlatılan çalışmalar kapsamında; sanat tarihçisi, malzeme uzmanı, kimya uzmanı, mimar, restorasyon uzmanı gibi pek çok farklı alanda uzmanlaşmış bir ekip surları incelemeye aldı. Bu çalışmalardan sonra hazırlanacak projenin tamamlanmasının ardından gerekli onaylar alınarak, yapım ihalesine çıkılacak. Kadifekale sur duvarlarının röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin yaptırılması işi, yaklaşık bir yıl sürecek.

Tarihçesi

186 metre yüksekliğindeki Pagos Dağı eteklerinde bir tepe üzerinde bulunan kale, ilk defa M.Ö.334 yılında, Anadolu'yu Pers egemenliğinden kurtaran Makedonya Kralı Büyük İskender'in isteğiyle yapıldı. Kale, Roma döneminden sonra Ortaçağ'da Timur orduları tarafından 1402'de tahrip edildi. 1668 yılındaki depremde de büyük hasar gördü. Ortaçağ kale duvarlarının altında yapılan araştırmalarda Helenistik döneme ait duvar kalıntıları bulundu. Kalıntılardan, kalenin moloz taş, kesme taş ve tuğladan yapıldığı anlaşılıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kadifekalenin-sirri-cozuluyor_74596.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bu güzel çalışmanızdan dolayı tüm ekibi kutlarım. Ben izmirliyim ve çocuk yaşlarda o maceracı ruhun vermiş olduğu cesaretle kale içersinden agora'ya gizli tüneller keşfedip bunun dayanılmaz gizemi içerisinde yaşadığımız duyguları yetkililere anlattığımızda (1968) alaycı bir ifade ile ;yaa öyle mi bak sen..gibi çirkin ve seviyesizce bizleri yolladılar. İsterdim ki o bizim ufacık heyacanlarımıza ve buluşumuza o masalarında oturan arkeolog abilerim de katılsın. Şimdi ne denli sevindiğimi anladığınızı umarım... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!