Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'un Yüzyıllık Çınarlarına Ne Oldu?

İstanbul'da binden fazla yanlış budanmış ağacı fotoğraflayan Peyzaj Mimarı Prof. Dr. Cemil Ata, "kabak budama" adı verilen yöntemle ağaçların katledildiğini söyledi.

NTV
6 İstanbul'un Yüzyıllık Çınarlarına Ne Oldu?

İstanbul’da binden fazla yanlış budanmış ağacı fotoğraflayan Peyzaj Mimarı Prof. Dr. Cemil Ata, “kabak budama” adı verilen yöntemle ağaçların katledildiğini söyledi. Prof. Dr. Ata, “300-400 yaşındaki çınarlar, dişbudaklar, meşeler sopa oldu” dedi. Yeditepe Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cemil Ata, “Ağaçların dili olsa, ‘Beni bu hale kim getirdi?’ diye sorardı” dedi. Prof. Dr. Ata, çektiği ağaç fotoğraflarını ilçe belediyelerine göndereceğini ve doğru budama tekniğini bir çizimle göstereceğini de ifade etti. “Budamak güzelleştirme işidir. Senelerdir yapılan hatalı budama ağaçların şeklini bozdu. Ağaçlar ölüme götürüldü” diyen Prof. Dr. Cemil Ata, belediyelerin hatalı budamaya son vermelerini istedi. Prof. Dr. Cemil Ata şöyle konuştu:

Teknik eğitim gerek

“Ağaçlar bu hale yanlış uygulamalar sonucunda geldi. Dilleri olsa, ‘Beni bu hale kim getirdi, neden getirdi?’ diye soracaklar. Yapılan budamalar ‘kabak budama’ adı verilen ve hemen hemen dünyanın hiçbir yerinde uygulanmayan bir budama şekli... Bundan vazgeçilmesi ve yüzyıllık ağaçların daha teknik bilgilerin ışığında budanması gerekir ama ne yazık ki bunu göremiyoruz.”

Kabak budama kolayca bir yaklaşım

“Kabak budama en kolay budama yöntemidir ve zaman içinde ağaçların ölümüne neden olabilir. İşin kolayına kaçılmış.”

Dikim de yanlış

“Ağaçların dikim yerlerine göre tür seçimi yapılması lazım. Mesela meydanlara farklı, dar yerlere farklı ağaçlar dikilir. İklime uygun ağaç türleri seçilir. Işık ihtiyaçları da göz önünde bulundurulur. Görüyoruz ki bu seçimler doğru yapılmamış. Tür seçimleri ve dikim aralıkları da yanlış.”

Doğrusu gösterilmeli

“Budamalar belediyeler tarafından yaptırılıyor. Bu işin başında mutlaka çok bilgili insanlar vardır ama uygulamanın özensiz olduğu belli. Belediyelere ‘Bu ağaç doğru budansaydı böyle olurdu’ diye çizim yapmayı, yanına da bugünkü fotoğrafını koyup göndermeyi düşünüyorum.”

Saç taramaya benzer

Budama güzelleştirme işidir; bir kızın saçlarının taranması gibidir. Burada budamıyorlar, adeta katlediyorlar. 300-400 yaşındaki çınarlar, dişbudaklar, meşeler sopa haline getirildi, şekilleri bozuldu ve pek çok ağaç ölüme götürüldü. Bu budama şeklinin kesinlikle terk edilmesi gerekiyor.”


http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-yuzyillik-cinarlarina-ne-oldu_61587.html

Read Comment Section
6 Yorum Yorum Yaz
  • Ben de Ahmet beye katılıyorum Beşiktaş gibi nadide bir semtimizde böyle çirkinliklerin olması insanı üzüyor. YANITLA
  • Ben de Nurhilal hanıma katılıyorum.Yolları lütfen temiz tutalım çünkü o yollardan çok özel insanlar geçiyor. Özellikle beşiktaş gibi istanbul'un en güzel ilçelerinden birindeki düzensizlik beni gerçekten rahatsız etti...bence birlikte hereket ederek imza toplayıp ağaçların Dünya Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından araştırılmasını sağlayabiliriz. Ben şahsım adına şıkayetçi olmayı bir tarafa bırakarak çözüm bulmaya, hukuki yollardan bu sorunu çözme girişimlerine başladım diyordum ki aradan bir yıl geçmiş... YANITLA

    nurhilal simsek

    Baslatmis oldugunuz hukuki çözüm nedir acaba? Cunku o agaclarin son on yılı kaldi ve çözüm bu konuda da yok.

  • ne ızgarası,ne bakımı,ne ilaçlaması var ağaçlarımızın.her gün arşınladığım dolmabahçe yolunun sağlı sollu sopalarını görmek yeterince üzmekte beni.bu konuda aktif olarak yapabileceğimiz bir şeyler varsa, başı çekmeye hazırım... YANITLA
  • En acısı da Sarıyer Bahçeköy de Orman Fakültesinin önündeki asırlık çınar ağaçları. Geçen sene, arabamla oradan geçerken kırılan bir dal arabamın ön camını kırdı. Hemen Orman Fakültesini aradım ve bu ağaçların neden budanmadığını kendilerine sordum. Cevap olarak da Belediyenin müsaade etmediğini bu işin kendi işleri olduğunu söylediklerini belirttiler. Bunun üzerine, Sarıyer belediyesine yazı yazdım ayrıca savcılığa da duyuruda bulundum. Çünkü budanmamış ağaçlardan düşen dallar orada araç bekleyen talebelerin üzerine düşerek onların ölümlerine de sebeb olabilirdi. Aradan uzun bir süre geçtikten sonra ağaçlar budandı. Ama, budamada aşırıya kaçılmış ve koca çınarlardan ortada eser kalmamış. Bunların hepsinin tarihi eser olarak korunması gerekirdi. Yazık. YANITLA
  • sayın profesörüm bence o çınarlar budanmaktan değil de gövdelerinin dibine kadar asfaltla, betonla kaplanmasından tamamen ölüp gidecek te kimse onların neden öldüğünü anlayamıyacak bile...bazı ülkelerde gövde diplerine ağaç toprağı havalansın diye 3 mt.çapında demir,döküm v.s.ızgaralar yapılıyor.... YANITLA
6 yorumdan 6 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!