Haliç’in suyu yılda 3 kez yenilenecek
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Sarıyer’den alınan deniz suyunu 5 kilometre uzunluğunda, 2,2 metre çapında tünel ve terfi merkezleriyle Haliç’e ulaştıran Haliç Su Tüneli projesinin, oksijen miktarının artmasıyla biyolojik çeşitliliği arttıracağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde başlatılan Haliç Çevre Koruma Projesi'nin, 3,5 yıl önce startı verilen 'İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su verme' aşamasının da tamamlandığına dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, Kâğıthane deresinin Haliç'e doğru uzandığı, Osmanlı peyzaj mimarisinin ilk örneklerinden sayılan Sadabat’ın tarihi güzelliğine yeniden kavuştuğunu kaydetti.
Haliç’e bugüne kadar 758 milyon dolar harcandı
'İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su verme' çalışması kapsamında Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasında 5 kilometre uzunluğunda 2,2 metre çapında tünel yapıldı. Deniz suyu, 21 metre derinlikten Ayazağa Deresi’ne pompa ile aktarılarak günde 260 bin metreküp Boğaz suyu Haliç’e akmaya başladı. Haliç Çevre Koruma Projesi’ne bugüne kadar 758 milyon dolar harcandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkanlığı döneminde, 1995 yılında başlatılan proje kapsamında, Haliç'in kıyısındaki sanayi tesisleri kaldırıldı; Haliç'in her iki yakasına atık su toplama kolektör ve tünelleri yapıldı; atık suyun Yenikapı ve Baltalimanı arıtma tesislerine ulaşması sağlandı.
Proje ile Haliç'in dibinde koku yapan 5 milyon metreküp çamur çıkartılarak, çamurun depolandığı 180 bin metrekarelik alanda 'Disneyland' benzeri bir tema park kuruluyor. Tarihi Rami Kışlası kültürel amaçlı hizmet verecek şekilde restore edilirken, kentsel sit alanı ilan edilen Sadabat mesire alanındaki yaklaşık 10 tarihi yapı da ihya edilecek.
|