Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bölge Yönetiminin Planı Yok ama Dönüşümü Başlıyor

Başbakan'ın önerdiği projelerin şehircilik ilkeleri açısından doğru olup olmadığını değerlendirebileceğimiz hiçbir hukuki belgemiz yok. Bu boşlukta Başbakan her türlü çılgın projeyi önerebilir ve uygulayabilir. Demokrasi ve hukuk, süs için konulmuş iki kelime olarak kalır.

bianet.org
3 Bölge Yönetiminin Planı Yok ama Dönüşümü Başlıyor

BR>
Örneğin Kuzey Marmara Otoyol ve 3. Köprü Projesi yapılıyor. Projenin, bölgenin kalkınması ve ulaşım sorunun çözümü için doğru bir proje olup olmadığını değerlendireceğimiz bir ‘Marmara Bölge Planı’ yok..

İstanbul-Bursa-İzmir otoyol ve İzmit Körfez Köprü Projesi yapılıyor, bu projenin geçtiği illerin geleceklerinin nasıl tasarlandığını göreceğimiz ve buna göre doğru bir proje olup olmadığını değerlendireceğimiz bir ‘Ege Bölge Planı’ yok.

Karadeniz’deki yaylaları birleştirme projesi yapılıyor, bunun doğru bir proje olup olmadığını hangi parametrelerle değerlendireceğiz. Elimizde bir ‘Doğu Karadeniz Bölge Planı’ yok ki.

Bu planları yapacak bir yönetim yapılanması bulunmuyor. Merkeziyetçi kamu yönetimi anlayışı ise her düzeyde karşımıza sorun olarak çıkıyor.

Bölgesel dönüşüm süreci

Otoyol ve köprü projeleri salt basit bir ulaşım projeleri değildir. Geçtikleri yerleşim alanlarında fonksiyon değişimine neden olurlar. Bu projelerle bölgesel dönüşüm gerçekleşecektir. Örneğin İzmit Körfez Köprü Projesinde Dilovası ve Çiftlikköy yerleşimleri yeni merkezler olarak karşımıza çıkacaktır. Yalova tersanesi yeni bir anlam kazanacak, yeni sanayi bölgeleri kurulmak istenecektir. Yalova böylesi bir dönüşüm için hazır mıdır? Ya da doğru soru ile böylesi bir dönüşüm için uygun kent Yalova mıdır?

Ya da 3. köprü sadece yüz binlerce ağacın kesilmesine neden olmayacaktır, İstanbul'un kentsel makroformunu etkileyecek, bölgesel düzeyde sanayi, hizmet, konut gibi fonksiyonların yer seçimini etkileyecektir.

Başbakan Erdoğan'ın önerdiği projelerin şehircilik ilkeleri açısından doğru projeler olup olmadığını değerlendirebileceğimiz hiçbir hukuki belgemiz yok. İşte bu hukuki boşlukta Başbakan her türlü çılgın projeyi önerebilir ve uygulayabilir. Demokrasi ve hukuk ise sadece televizyon konuşmalarındaki metinlerinde süs için konulmuş iki kelime olarak kalır...

Yapılması gereken ise belli. Bir an önce merkezi idarenin yerel yönetimlerdeki vesayetini kaldırarak özerk demokratik bölge yönetimlerin oluşturulup halkın katılımıyla bölge planlarının yapılması şart. Bunun için de kamu yönetimini konuşulmaya başlanmalı. Tabii ki eğer demokrasi ve hukuk konusunda gerçekten samimiysek.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/bolge-yonetiminin-plani-yok-ama-donusumu-basliyor_82998.html

Read Comment Section
3 Yorum Yorum Yaz
  • İstanbul İstinye yarımadası projesinin detaylı bir raporunun yapılmadığı kanaatindeyim. Dilovası Hersek arası İzmit körfezi köprüsü projesinin, Çanakkale boğazı geçişi projesinin öncelikli olması bence uygundur. YANITLA
  • başarıların devamını bekliyoruzz proje çok iyi YANITLA
  • hukuk boşluğu YANITLA
3 yorumdan 3 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!