Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başkan Aziz Kocaoğlu'ndan Louvre Müzesi'ne Mektup

Fransa'nın başkenti Paris'teki ünlü Louvre Müzesi'nin CEO'su Henri Loyrette'ye bir mektup yazan Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Louvre koleksiyonlarında bulunan ‘İzmir'e ait eserler’in İzmir'e geri verilmesini istedi. Başkan Kocaoğlu, bu talebin, özellikle Smyrna Apollonu ve Smyrna Jüpiteri heykellerini kapsadığını bildirdi.

Radikal Gazetesi
2 Başkan Aziz Kocaoğlu'ndan Louvre Müzesi'ne Mektup

Geçen ay ilk kez toplanan İzmir Kültür Çalıştayı'nda görüşülen ‘Louvre Müzesi'nde sergilenen İzmir'e ait eserlerin İzmir'e iade edilmesi girişimi’ konusunda ilk somut adım atıldı. Dünyaca ünlü müzenin CEO'su Henri Loyrette'ye bir mektup yazan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir yandan İzmir'de kurulacak Ege Uygarlıkları Müzesi ile Louvre arasındaki uzun soluklu bir işbirliği için çeşitli önerilerde bulunurken, “Elbette bu işbirliği, Louvre Müzesi koleksiyonlarında bulunan, İzmir kentine ait eserlerin İzmir'e geri verilmesiyle çok daha büyük bir anlam kazanacaktır” dedi.

Bu taleplerinin özellikle Smyrna Apollonu ve Smyrna Jüpiteri heykellerini kapsadığını belirten Başkan Kocaoğlu, “İzmir'e ait eserlerin İzmir'e iade edilmesi, uluslararası sözleşmelerin hükümlerine uygun davranılmasının ötesinde, kentimizin arkeolojik ve kültürel mirasına duyduğunuz saygının da kuvvetli bir ifadesi olacaktır. Eserlerin geri verilmesi talebimizin, Türkiye kültürünün önemli çekim merkezlerinden biri olmayı amaçlayan İzmir'deki Ege Uygarlıkları Müzesi ile Louvre arasında gerçekleştirilecek uzun erimli bir işbirliği çerçevesinde değerlendirildiğini de özellikle dikkatlerinize sunmak isterim” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Loyrette'ye yazdığı mektupta şunları söyledi:

“Öncelikle, Fransa'daki Türkiye Mevsimi çerçevesinde müzenizde açılan İzmir'den Smyrna'ya sergisine ilişkin memnuniyetimizi belirtmek isterim. İzmir'de 2006'da açılan sergiyi tamamlar nitelikte olan İzmir'den Smyrna'ya sergisinin, kentimizin Louvre Müzesi ile olan ilişkilerini geliştireceğine yürekten inanmaktayım. Kentimizde kurulacak Ege Uygarlıkları Müzesi ile bu ilişkinin kısa süre içinde uzun soluklu bir işbirliğine dönüşmesi de en büyük dileğimizdir. Bu çerçevede İzmir kenti ile Louvre Müzesi arasındaki işbirliğine temel oluşturabilecek önerilerimizi şöyle sıralayabiliriz: ‘Kuruluş çalışmalarını sürdürdüğümüz Ege Uygarlıkları Müzesi ile Louvre Müzesi arasında, önceden belirlenen bir program doğrultusunda bilgi ve uzmanlık transferinin sağlanması. Müzemizin çeşitli bölümleriyle yürütülecek formasyon programlarının geliştirilmesi. Louvre Müzesi tarafından bize yeniden kazandırılacak eserlere ait özel bir bölümün oluşturulması. Temalı sergiler, gençler ve çocuklar için başta projeler olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliği yapılması. Her iki müzede ya da başka kurumlarda yer alacak ortak sergiler hazırlanması.’ Gerçekleşmesini yürekten dilediğimiz bu işbirliğinin, hayata geçirilmesi için görüşmelere hazır olduğumuzu bilgilerinize sunuyorum.”

Jüpiter ve Apollon

Jüpiter (Zeus) heykeli, 1680 yılında İzmir'de bulundu. Şu an heykelin sağ elindeki şimşek, 1686 yılında Pierre Granier tarafından eklendi. Mermerden yapılmış heykel 2.34 metre boyunda. Heykel halen Louvre Müzesi'nde Yunan, Etrüsk ve Roma eserleri bölümünde zemin kat A odasında bulunuyor. Jüpiter, Batı Anadolu topraklarındaki pek çok antik kentte, adına tapınaklar, sunaklar ve heykeller yapılan tanrıların en güçlüsü olarak biliniyor.

Apollon heykeli de, tıpkı Jüpiter heykeli gibi 1680 yılında İzmir'de bulundu. Mermerden yapılmış 2.16 metre boyunda. Üzerine yılan dolanmış bir ağaç kütüğüne eliyle yaslanmış genç bir erkek figürü olarak betimlenmiş. Heykel halen Louvre Müzesi'nde Yunan, Etrüsk ve Roma eserleri bölümünde sergileniyor. Apollon, mitolojide müziğin, sanatların ve şiirin tanrısı olarak biliniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/baskan-aziz-kocaoglundan-louvre-muzesine-mektup_74533.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Hayır, geri verilmesin eserler... Uşak Müzesi'nde yaşananlar bu nadide eserlerin de başına gelmesin. Koruma bilinci ile, bu zamana kadar korundukları yerde kalarak tüm dünya kültürüne hizmet etmeye devam etsin. Belediye de evvelâ İzmir'e sahip çıksın, kültürünü daha sonra halleder Allah'ın izni ile!.. YANITLA
  • Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın Louvre Müzesi'nde sergilenen ve İzmir kentinde özellikle 1680 yılında bulunan iki heykelin iadesini talep eden mektubunu okudum. Bunu ucuz ve gerçekçi olmayan sanatseverlik ve kahramanlık olarak görüyorum. Tabii ki onların İzmir'de olması güzel. Dedelerimiz bu güzel sanat eserlerini anlamamış, sevmemiş ve koruyamamış. Eski eserleri Koruma kanunu bundan yaklaşık 200 yıl sonra çıkarılabilmiş ve ilk Müze kuruluşu gerçekleşmiş. Acaba o güzel iki heykel burada birinin eline geçse bugüne gelir mi idi? Bir de olaya şöyle bakalım Lübnan'da bir Belediye Başkanı "İskender'in Lahdini Sayda Kral mezarlarını istese, verebilir miyiz? Bunu göze alan olabilir mi? Bizim bugün hala toprak altında olan kaçak kazıcılar tehdidi altında olanlara sahip olmamız ve onları korumamız daha gerçekçi olur diye düşünüyorum. Saygılarımla YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!