Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Anıt Ağaçlara Özel Tedavi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince başlatılan proje kapsamında il genelinde kurumaya yüz tutmuş asırlık ağaçlar özel bir yöntemle yeniden yaşama döndürülüyor. Kocaeli'de Anıtlar Yüksek Kurulu'nca tescilli, ''bilim, sanat ve tarih açısından doğanın eşsiz birer yapıtı'' olarak nitelendirilen 97'si çınar olmak üzere toplam 230 anıt ağacın bakımı için

yapi.com.tr / AA



Kocaeli Büyükşehir Belediyesince başlatılan proje kapsamında il genelinde kurumaya yüz tutmuş asırlık ağaçlar özel bir yöntemle yeniden yaşama döndürülüyor. Kocaeli'de Anıtlar Yüksek Kurulu'nca tescilli, ''bilim, sanat ve tarih açısından doğanın eşsiz birer yapıtı'' olarak nitelendirilen 97'si çınar olmak üzere toplam 230 anıt ağacın bakımı için çalışma başlatıldı.
    
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli'nin 5 bin yıllık tarihi geçmişi bulunduğunu belirterek, kentte Osmanlı döneminden kalan asırlık ağaçların varlığına dikkati çekti. Söz konusu ağaçların varlığını sürdürebilmesi için bir süre önce çalışma başlattıklarını ifade eden Şeker, ''Bu ağaçların bazıları hastalık nedeniyle kurumaya başlamıştı. Çınarlarımız, tarihi ağaçlarımız atalarımızdan kalma yadigarlardır. Bizim vazifemiz bu çınarlara sahip çıkmak ve değerlerimiz korumaktır. Bunların varlığını göz ardı edersek tarihe ihanet etmiş oluruz. Tarihe ve atalarımıza olan saygımızdan dolayı onları yaşatıp gelecek nesillere aktarmalıyız'' diye konuştu.
    
Şeker, asırlık ağaçların bazılarının özellikle köklerinin zedelenmesi ve çürümeye yüz tutması nedeniyle kurumaya başladığını ifade ederek, kendilerinin de söz konusu çalışmayla asırlık ağaçların ömrünü uzatmak istediklerini belirtti. Proje kapsamında emekli Orman Mühendisi Teoman Korkmaz'ın uyguladığı özel bir yöntemle ağaçların yeniden yaşama döndürüldüğünü anlatan Şeker, ilk olarak Orhan Gazi döneminde Süleyman Paşa tarafından yaptırılan Orhan Camisi'nin avlusundaki tarihi çınar ağacının tedavi edildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Tedavisini yaptığımız 350-400 yıllık çınar ağacı için çok özel bir teknik uyguladık. Ağacın büyük bir kısmı 'kanser' hastalığına yakalanmış. Özellikle o kısımlarda temizlik yapılarak diğer tarafların yaşamını devam ettirebileceği bir bakım yapıldı. Bundan sonra şehir içindeki diğer çınarlarımızın yaşatılmasında da aynı teknik kullanılacak. Bu ağaç 300-350 yıllık. Bundan sonra da 300-350 yıl daha yaşayacak duruma getirebilirsek ne mutlu.''
    
Tarihi çınarlar hayatı oldu
    
Tarihi ağaçların tedavisini yapan emekli Orman Mühendisi Teoman Varol ise Orman Genel Müdürlüğü'nde 26 yıl görev yaptığını belirterek, bu süre içinde orman böcekleri ve hastalıklarıyla mücadele ettiğini kaydetti. Emekli olduktan sonra tarihi ağaçların bakımı için bir yöntem geliştirdiğini anlatan Varol, bu çalışmasına da ''Ağaç Koruyucu Sistemlerde Yenilik'' adıyla patent aldığını bildirerek, şöyle konuştu:

''Daha önce kullanılan yöntemler fazla bir sonuç vermediği için bu alanda çalışma ve araştırma yapmak durumunda kaldım. Bu konuda üniversitelerin çalışmaları da yetersiz. Daha doğrusu bu konuda ciddi bir çalışma yok. Geliştirdiğim yöntemi Türkiye'de ilk defa 1998, 1999 yıllarında Bursa'da uygulamaya başladım. Daha sonra İstanbul'da Eyüp Sultan, Bebek, Dolmabahçe ve Beşiktaş gibi yerlerde de bu tür çalışmalar yaptım. En son Kocaeli'de 330 yıllık bu çınar ağacını tedavi etmek için çalışmalara başladım.

Benim tekniğimin diğerlerinden farkı öncelikle ağaçların ömrünü uzatmaya yöneliktir. Ağaçtaki hastalıklı bölgeyi kazıyıp ilaçladıktan sonra ağacı kaplıyorum. Kapatma işleminden önce bir kazıma var. Kanserin tüm dokularını sıyırıyorum. Daha sonra mantar ve böceğe karşı ilaçlama yapıyorum. Bu ilaçlama direk mantar ve böceklere karşı ilaçlamadır. Tedavi edilen yerin üzerini krom-nikel karışımı bir cisimle tamamen kapatıyorum. Bunu ağaca böcek ve mantar bulaşmasını engellemek için yapıyorum. Ağaçlar dışarıdan hava, su ve gaz gibi zararlı durumlara maruz kalırsa bu yaşam koşulları hep mantarın lehine işlemiş olur. Ben bu koşulları ortadan kaldırıyorum.''
    
Asırlık ağaçların bakımı
    
Uygulama sonucunda ağaçtaki ''kanser''in istediği yaşam koşullarının ortadan kalktığını dile getiren Teoman Varol, ''Böylece ağacın yaşam koşulları devreye girmiş oluyor. Uygulama ile mantarı da etkisiz hale getirmiş, ağacı da güçlendirmiş oluyoruz. Bunun sonucunda ağaç canlı bir şekilde düzgün bir yaşam sürdürebilmektedir'' diye konuştu. Tarihi ağaçların tedavisinde kullandığı kaplamada 6-7 çeşit kimyasal madde bulunduğunu dile getiren Varol, sözlerine şöyle devam etti:
    
''Su geçirmeyen, yağmur asitlerinden zarar görmeyen bir madde olduğu gibi ağacın üzerinde ömür boyu duracaktır. Etrafındaki toprak ise mantarlara karşı sterilize edilmiştir. Bu ağaçların sulanması da lazım. Bitki ne kadar su alırsa hastalıklara karşı direnci artar. Özellikle yaz aylarında ağaçları sulayarak ağaçların direncini artırmalıyız. Ağacın köküne delikler açtım. Bu sayede ağaca yazın su verilerek dirençli hale getirilmiş olur. Bu deliklerden ilaç da verilmiş olur. Tabi benim bu yapmış olduğum çalışmanın içinde, sulama ve mantar ilacı kullanma takvimi de yer almaktadır. Sadece ağaçta bu kaplamayı yaparak iş bitmiyor. Ağacın istediği koşullar her zaman için hazır bulundurulmalı.''
    
Teoman Varol, ağaçları çocuk gibi düşünmek gerektiğini ifade ederek, ''Bir fidan dikildikten sonra bırakılıp gidilmemeli. 'Hastalığı mı var, susuz mu kaldı?' Çocuk gibi düşünmeliyiz ağacı. Herkes düşünsün diye veriyorum bu mesajı'' şeklinde konuştu.

ETİKETLER: çevre kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/anit-agaclara-ozel-tedavi_83677.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!