Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Alpözen'e Şimdi de Sundurma Davası

Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla mahkemelik olan eski Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Oğuz Alpözen hakkında, şimdi de Kral Mousolos’un sarayına ait eserlerin korunması için izinsiz sundurma yaptırdığı iddiasıyla beş yıla dek hapis istemli dava açıldı.

Radikal Gazetesi
2 Alpözen'e Şimdi de Sundurma Davası

Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla mahkemelik olan eski Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Oğuz Alpözen hakkında, şimdi de Kral Mousolos’un sarayına ait eserlerin korunması için izinsiz sundurma yaptırdığı iddiasıyla beş yıla dek hapis istemli dava açıldı.

Bodrum’da, 2003 yılında, Antik Halikarnas Kenti Kralı Mousolos’un 2 bin 370 yıldır aranan sarayı için, Oğuz Alpözen başkanlığında kazı çalışmaları başlatıldı. Bir yıllık kazı sonucu Halikarnassos Sarayı ve kentin yasalarının yazılı olduğu tabletlere ulaşıldı. Dönemin müze müdürü Alpözen, Bodrum Kalesi bahçesindeki bu kazılarda bulunan  kalıntıların korunması için Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin almadan altışar metrekarelik, üzeri kiremitli iki sundurma yaptı. Müze Müdürü Alpözen 2005’te emekli oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2008 yılı kasım ayında, sundurmalar için suç duyurusu yapınca Alpözen hakkında Muğla 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde beş yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Mahkeme sundurmaların bulunduğu alanda bugün keşif yapılmasına karar verdi.

Tarihi buluntuları koruduğu için dava açılmasına anlam veremediğini söyleyen Alpözen,  “Kazılarda saraya ulaştığımızı, bakanlığa bildirdiğimizde bize teşekkür etmişlerdi” dedi. Alpözen hakkında daha önce de kendisine hediye edildiğini öne sürdüğü tarihi çeşmeyi evine götürdüğü ve kalede kapılara isminin baş harflerini kazıttığı iddiasıyla bir-üç yıl hapis istemiyle dava açılmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/alpozene-simdi-de-sundurma-davasi_72791.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Oğuz Alpözenin Bodrum müzesine kazandırdığı eserler ve yaptığı hizmetler için kendisine minnettarım, birçok kişinin benim gibi düşündüğünden şüphem yoktur. Ancak genel olarak tarihi mekanlar içinde eserleri korumak amacıyla yapılacak üst örtülerin tasarımlarının ve malzeme seçimlerinin iyi ve doğru yapılmasından yanayım. Efes terasevlerin korunması için yapılan üst örtü bence güzel bir örnektir, bu bir mimarlık işidir ve sadece ekonomi düşünülerek gelişigüzel yapılmamalıdır, hatta her tarihi mekan için ayrı ayrı mimari yarışma açılarak seçilen projeler uygulanmalıdır. İtalya böyle örneklerle doludur. YANITLA
  • Alpözen hakkında Yargı karar verecek, umarım aklanır. Ben yazıdaki bir yanlışlığa değineceğim. Tarihte Halikarnas Krallığı yoktur. Mousolos Pers Imparatorluğunun satrabıdır (vali). Pers kralı arası çok iyi olduğu için sanki kral gibi haraket etmiştir. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!