apı-Endüstri Merkezi ve İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) işbirliği ile düzenlenen sergiler serisinin onüçüncüsünde, “Anadolu Mimarisinde Taş İşçiliği” başlıklı sergi sanatseverlerle buluşuyor.
Yapı-Endüstri Merkezi Sergi Holü’nde 27 Kasım – 15 Aralık 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan etkinlikte Firdevs Sayılan’ın Anadolu mimarisinde; antik dönem uygarlıklarından başlayarak, Anadolu Selçukluları ve Beylikler dönemi ile Osmanlılar’dan günümüze kalan yapıları sergilenecek.
Anadolu mimarisindeki yapılarda güçlü plastik etkisi olan bezemeleri, özellikle 11.yy- 14.yy arasında yeralan yapıların cephe düzenlemelerinde, ustaların “taş"a anlamlar yükleyerek düşüncelerini yansıtmalarını profesyonel bir şekilde gözler önüne seren Sayılan, bu sergisi ile de başarısını bir kez daha gösteriyor.
Firdevs Sayılan
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. 1988 yılından bu yana İFSAK üyesi olan Sayılan, Sanat Tarihi Derneği kuruluş çalışmalarına katılarak, her iki derneğin yönetiminde görevler üstlendi. Ayrıca, Fotogen, Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği ve Aturjet’in üyeleri arasında yer alan Sayılan Anadolu’da arkeolojik kazılarda fotoğraf çalışmalarında bulundu.
Sayılan, yurtiçi ve yurtdışı yarışmalarda ödüller kazandı, üyesi bulunduğu derneklerin açtıkları karma fotoğraf sergilerine katıldı.
Kişisel olarak “Antandros’dan Altınoluk’a”, “Altınoluk’ta Geçmişin İzleri”, “Su İçinde: Allianoi”, “Yaşamı Saklayan Duvarlar: Anadolu Evleri”, “Eyüp” ve “Anadolu’dan” fotoğraf sergilerini açtı. “Nemrud Dağı Tanrıları”, “Geçmiş Gün Işığına Çıkarken”, “Ortaçağ Anadolu Sanatından Kesitler”, “Ortaçağ Anadolu Sanatında Taş İşçiliği”, “Anadolu Evleri”, “Antakya’dan Karsa”, “Hitit ve Frig Topraklarında..”, “Konya, Afyon, Bolvadin Üçlemesi”, “Sivas-Divriği”, “Karaman-Ermenek”, “Amerika”, “Mısır..” gibi sanat tarihi ve arkeoloji ile ilgili birçok konuda belgesel saydam gösterileri hazırladı. Fotoğrafları konu ile ilgili kitaplarda kullanıldı.
|